Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Addig nem tart órát több karinthys tanár, amíg vissza nem veszik kirúgott kollégáikat


Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium 33 tanára polgári elégedetlenséggel tiltakozott a kirúgások ellen 2022. december 1-jén
Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium 33 tanára polgári elégedetlenséggel tiltakozott a kirúgások ellen 2022. december 1-jén

Határozatlan idejű munkabeszüntetésbe kezdett a Karinthy gimnázium mintegy 25 tanára, miután a tankerületi központ kirúgta hat kollégájukat előző nap. Az iskolában csütörtökre és péntekre rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el, ahogy a Vörösmarty gimnáziumban is, ahonnan egy tanárt bocsátottak el, ami szintén tiltakozást váltott ki.

Berta Beáta, a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium magyar–angol szakos tanára szerdán fél egy körül a sajtóból tudta meg, hogy nyolc újabb budapesti gimnáziumi tanárt rúgnak ki polgári engedetlenség miatt. Mint a Szabad Európának elmondta, ekkor még sem a tanárok, sem a gimnázium vezetése nem tudta, hogy kikről lehet szó, és az iskolájuk érintett-e. Negyed kettő körül érkeztek meg a levelek a gimnáziumba a tankerületi központtól, két munkatárs kézbesítette.

Hat levél érkezett a Karinthyba, ő nem volt a címzettek között. Elkezdték értesíteni a levelet kapó kollégáikat, akik átvették a tájékoztatást a felmondásukról. Mint mondta, teljes döbbenet volt, amit éreztek, mert nem számítottak erre.

„Benne volt a pakliban, mert engedetlenkedtünk, de most pont csend volt. Nem álltak velünk szóba semmilyen módon. Nem számítottunk arra, hogy ez lesz a szóba állás, hogy hat tanárt kirúgnak, illetve még kettőt másik iskolákból. A módszer elég árulkodó, hogy a sajtón keresztül hamarabb közlik, mint magukkal az érintettekkel” – fogalmazott.

Korábbi cikkünk a témában: A Karinthy gimnázium tanára: Megdöbbentő volt, mekkora tömeg gyűlt össze

Miért éppen ezt a hatot?

Fogalmuk sincs, hogyan választották ki az elbocsátott hat tanárt a 82 fős testületből, amelyből legalább 25-en részt vettek a polgári engedetlenségben, és közülük mintegy 15-en öt-hat alkalommal is tiltakoztak ilyen módon.

Érdekes részlet, hogy a hat kirúgott tanár közül kettőnek visszavonta a tankerület a korábbi írásbeli figyelmeztetését, mert utóbb kiderült, olyan napon vettek részt polgári engedetlenségben, amikor nem volt órájuk. Később aztán részt vettek hasonló munkabeszüntetésekben, de figyelmeztetést nem kaptak, most mégis kirúgták őket.

„Akik ebben benne vagyunk, eléggé összetartunk, és volt arra tervünk, hogy ha ez történik, mit fogunk tenni. Abban egyeztünk meg, hogy akárkit választanak ki közülünk, együtt maradunk, és beleállunk egy határozatlan idejű engedetlenségbe” – fogalmazott Berta Beáta.

Mint mondta, ez körülbelül 25 főt jelent. Már szerda délután bejelentették, hogy határozatlan idejű polgári engedetlenségbe kezdenek csütörtöktől. Azt nem közölték, hogy hányan, mert akkor pontosan még nem tudták, hogy a 76 fősre csökkent tanári karból hányan vállalják ezt a kockázatot.

Korábbi cikkünk a témában: Kiderült, ki az az újabb nyolc tanár, akiket kirúgnak a tiltakozások miatt

„Azt reméljük, hogy elérjük azt a kritikus tömeget"

Azzal kalkuláltak, hogy ha 25-en, harmincan beleállnak, az már kezelhetetlen, úgy nem tud működni az iskola. Csütörtök reggel rendkívüli értekezletet tartottak a gimnáziumban, ott találkozott először a tantestület a kirúgások óta. A tiltakozó tanárok ott is megerősítették, hogy nagyjából 25-en határozatlan idejű polgári engedetlenségbe kezdenek.

Nem fogták még fel a történteket, mindent megtesznek, hogy a kirúgott kollégák visszakerüljenek. Az értekezlet után is bent maradtak az iskolában, beszélgettek.

„Valahogy fel kell dolgozni az eseményeket, egy csomó forgatókönyv lejátszódik. Most azon dolgozunk, hogy a kirúgott kollégáink visszakerüljenek. Kapjuk a híreket, hogy sokan csatlakoztak országosan is a határozatlan idejű munkabeszüntetéshez. Azt reméljük, hogy elérjük azt a kritikus tömeget, amit már nem lehet figyelmen kívül hagyni” – fogalmazott Berta Beáta.

Korábbi cikkünk a témában: Polgári engedetlenség a válasz az újabb tanárkirúgásokra

A Tanárok a Tanárokért szervezet adatai szerint cikkünk megjelenéséig 53 iskola 497 tanára kezdett határozatlan idejű munkabeszüntetésbe.

  • A Vörösmarty gimnáziumban szintén tanítási szünetet kellett elrendelni a tiltakozások miatt.
  • Az Eötvös gimnázium volt a kirúgásokban érintett harmadik iskola, onnan is egy tanárt küldtek el. A diákok ülősztrájkba kezdtek, és mint írják, addig tiltakoznak, amíg szükséges, és erre szólítják fel a többi iskolát is.
  • A Szerb Antal Gimnázium 27, a Toldy Ferenc Gimnázium 14, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium kilenc tanára csütörtöktől polgári engedetlenségbe kezdett.

Több gimnáziumban is ülősztrájkot szerveztek a diákok, a Belügyminisztérium épülete elé pedig határozatlan idejű virrasztást hirdettek.

A szakszervezetek tiltakoznak, a PDSZ levelet írt Pintérnek

Mindkét pedagógus-szakszervezet tiltakozik a kirúgások miatt. A PDSZ szerint a Karinthy gimnázium igazgatója által írt levél, amelyben elrendeli a rendkívüli szünetet, egyértelműen bizonyítja, hogy a rendkívüli felmentések következtében súlyosan sérült a tanulók Alaptörvényben foglalt, megfelelő oktatáshoz való joga, az elrendelt munkáltatói intézkedés következtében az állam nem tesz eleget feladatellátási kötelezettségének.

A PDSZ szerint rendkívüli szünetet az Nkt. 30. § (5) bekezdése szerint nem lehetne elrendelni. Az csak rendkívüli időjárás, járvány, természeti csapás vagy más elháríthatatlan ok miatt lehetséges. A tanárok rendkívüli felmentése a szakszervezet szerint nem elháríthatatlan ok, azt az oktatási kormányzat nagyon is el tudta volna és még most is el tudná hárítani.

A közoktatásért is felelős belügyminiszternek címzett levelében a PDSZ követeli, hogy

  • vonják vissza azonnal a központilag elrendelt rendkívüli felmentéseket,
  • az állam tegyen eleget a közoktatási feladatellátás kötelezettségének,
  • tegyenek érzékelhető ajánlatot a béremelésre,
  • csökkentsék a munkaterheket,
  • legyen érdemi egyeztetés a közoktatás helyreállítására,
  • az állam teljesítse Alaptörvényben foglalt kötelezettségeit, vagy ha ez nem áll módjában, úgy – a területért felelős államtitkárral együtt – vonja le a konzekvenciákat.

Kecskeméten kollektív büntetést kapnak a tiltakozó pedagógusok

A TASZ szerint lehet perelni az államot, ha sérül az oktatáshoz való jog

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet szerint lehetséges pert indítani a kirúgott tanárok és a tanárhiány miatt. Közleményükben azt írták, ha egy iskolában nincs elég vagy megfelelő végzettségű pedagógus, az sérti a tanulók oktatáshoz való jogát, emiatt pedig lehet perelni az államot. Ilyen per még nem volt Magyarországon, így ez egy precedensértékű ügy lenne.

A TASZ ingyenes jogi segítséget és képviseletet ajánl az érintett szülőknek, akik perre szeretnék vinni a tanárhiány ügyét, valamint ingyenes jogi segítséget kínálnak a tiltakozó pedagógusoknak is.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG