Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kész a harmadik oltás eljárásrendje, de még nem tisztább a kép


Oltás a tiszavasvári idősotthonban, 2021. január 28-án
Oltás a tiszavasvári idősotthonban, 2021. január 28-án

A kormány korábbi ígérete szerint augusztus elsejétől kérhető lesz Magyarországon a koronavírus ellen harmadik oltás. Az egészségügyért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint a szakmai grémium kidolgozta az oltás beadásának eljárásrendjét, ami hamarosan a kormány elé kerül.

Ennél többet azonban egyelőre nem tudni, csupán annyi derül ki a tárca közleményéből, hogy a szakmai javaslatot megküldték az operatív törzsnek, majd a kormány elé kerül. Mint a közleményből kiderül, összehívták azokat az egészségügyi szervezeteket, amelyek részt vesznek a járvány elleni védekezésben.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészégügyi Intézet, a Dél-pesti Centrumkórház , az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet szakmai vezetői, virológusai, a Szakmai Kollégiumi Tagozat képviselői egyhangúan határozták meg a harmadik oltás beadásának eljárásrendjét.

Hat nap múlva elvileg kérhető

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, a kormány a delta-variáns terjedésével indokolta, hogy augusztus elsejétől Magyarországon lehetővé teszi harmadik oltás beadását azoknak, akik ezt kérik. Magát a koronavírus elleni oltást pedig az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé teszik.

Kásler Miklós a hónap közepén arról beszélt, hogy a harmadik oltást mindenképpen az előzőtől eltérő vakcinával adná és elsőként a hatvan év felettieket oltaná az előző oltás után hat hónappal.

A miniszterelnök pár nappal később bejelentette, hogy a kormány lehetővé teszi a harmadik oltást, de Orbán Viktor már arról beszélt, hogy négy hónappal az előző oltás után lehet majd kérni a háziorvostól - erre buzdít a médiában megjelent kampányfilm is -, aki ettől eltérhet, ha erre indokot lát.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki szerint értelmetlen az antitestszűrés, július 25-én a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy azok kérjék a harmadik oltást, akik attól félnek, hogy nem elég a védettségük, valamint azok, akik a magas rizikófaktorú csoportba tartoznak, például krónikus betegek.

Káslerhez hasonlóan ő is a vakcinák keveréséről beszélt, mint mondta, szerinte a harmadik oltásnak nincs veszélye, de figyelni kell arra, hogy ki mit kap. Az mRNS vakcina után például jöhet vektorvakcina (például az egy dóziusú Janssen), míg azoknak, akiket Astra Zenecával vagy Szputnyikkal oltottak, más típusú vakcina kell. Ő is azt mondta, hogy a vakcinák kiválasztásában a háziorvosok segítenek.

Közben a Szabad Európának nyilatkozót háziorvosok valamennyien arról beszéltek, hogy addig, amíg nem jelenik meg az eljárásrend a harmadik oltásra, nem adják be azt be. Egyikük, akik Budapesten praktizál, azt monda, hogy szinte elérhetetlenné vált telefonon a rendelője, ahogy bedobta a kormány a lehetőséget, rengetegen érdeklődnek.

Vereckei Péter, a Pfizer Hungary Kft. ügyvezetője ugyanakkor a Népszavának arról beszélt, hogy egyelőre nem támogatják az oltóanyagok cseréjét és kombinálását, mert még nem zárult le az ezzel kapcsolatos kutatás.

XS
SM
MD
LG