Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két és fél év után elölről kezdik Simonka György büntetőperét


Simonka György a bíróságon. A fotó a volt fideszes képviselő közösségi oldalán található 2020. augusztus 5-i dátummal
Simonka György a bíróságon. A fotó a volt fideszes képviselő közösségi oldalán található 2020. augusztus 5-i dátummal

A Fidesz volt országgyűlési képviselőjét különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. Az indoklás szerint azért kell több mint két és fél év után október közepén elölről kezdeni a büntetőpert, mert új tanácsvezető bírót jelöltek ki az ügyhöz.

A Szabad Európa is beszámolt arról, amikor 2020-ban megkezdődött a politikus és 32 társa monstre pere a Fővárosi Törvényszéken. A vádiratban 850 millió forintos vagyonelkobzásra is javaslatot tett az ügyészség, amely szerint a Fidesz volt Békés megyei országgyűlési képviselőjének nagy értékben, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt kell felelnie.

Az országgyűlési képviselő ellen még 2016-ban indult nyomozás az adóhatóság feljelentése miatt. Éppen azután, hogy a Fidesz borsodi képviselője, Mengyi „Voldemort” Roland megbukott kenőpénzek elfogadása miatt. Simonka György mentelmi jogát két évvel később, 2018-ban függesztette fel az Országgyűlés.

A vádirat szerint a volt politikus társaival 2009 és 2015 között mintegy 1,4 milliárd forintot csalt el a zöldség-gyümölcs termelői csoportok által igénybe vehető , vissza nem térítendő állami és uniós támogatásokból. A beruházásokat és az eszközbeszerzéseket felülárazták, így a pályázatban szereplő áraknál jóval alacsonyabban jutottak ingatlanokhoz és eszközökhöz, az ingatlanokon pedig nem végezték el a megígért fejlesztéseket sem.

Simonka, aki a vád minden elemét tagadja, a korábbi tárgyalásokon tanúként meghallgatott építési vállalkozók szerint a fiktív adatokkal elnyert pályázati összeg 45 százalékát kérte vissza az érintett cégektől. A vádlottak között van a volt képviselő felesége és unokahúga is.

A Magyar Narancs derítette ki, hogy a büntetőper újrakezdődik, ahogy ez a portál írt először 2020-ban arról is, hogy a birtokába került hangfelvétel szerint a volt fideszes képviselő a medgyesbodzási képviselő-testületi ülésen úgy fogalmazott: „a vádirat, az nullás”, és a tárgyaláson majd lesöprik az ügyészség érveit.

Ha a volt képviselő beismerte volna bűnösségét, és lemondott volna a védekezés lehetőségéről, az ügyészség javaslatára nyolc és fél éves fegyházbüntetéssel és 850 millió forintos vagyonelkobzással sújtották volna. Simonka azonban nem érzi magát bűnösnek, és nem mond le a védekezés jogáról. Egyik védője egyébként Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke.

Új bírót kap az ügy, ezért kezdik elölről

Szabó József Tamás, a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivője a portálnak elmondta: a tárgyalást eddig vezető bíró, Metzing Márton egy sikeres pályázat után a Kúria büntetőbírájaként folytatja munkáját, ezért kellett új bírót kijelölni a tanács élére. Neki meg kell ismernie az ügyet, ezért október közepére írták ki az újabb tárgyalási napot, amely egyben a per újrakezdése lesz.

A sajtószóvivő elismerte, hogy mindez nem szerencsés, de mint fogalmazott, szakmailag és szervezetileg elkerülhetetlen lépés, hiszen az ügyet eddig vivő bíró távozott a Fővárosi Törvényszéktől.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG