Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két év börtönre ítélték „valutacsempészet” miatt az iráni alelnök testvérét


Mehdi Dzsahangiri, az iráni első alelnök testvére 2015-ben.
Mehdi Dzsahangiri, az iráni első alelnök testvére 2015-ben.

Iránban két év börtönbüntetést kapott Eszak Dzsahangiri első alelnök testvére „pénzügyi kérdésekkel összefüggő” vádak miatt.

Gholamhosszein Esmaili igazságügyi szóvivő kedden közölte, hogy a Mehdi Dzsahangiri elleni vádak között szerepelt az, hogy 847 200 amerikai dollárnak megfelelő valutát csempészett.

A férfit kötelezték a pénz átadására és az összeg négyszeresének megfelelő bírsággal sújtották. Az ítélet végleges és megfellebbezhetetlen – tette hozzá a szóvivő.

Mehdi Dzsahangiri a Teheráni Kereskedelmi Kamara igazgatótanácsának tagja és a Gardesgari magánbank alapítója volt. 2017 októberében tartóztatták le és 2018 márciusában óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Letartóztatása idején testvére azt írta az Instagramon, hogy az őrizetbevétel „várható volt” és reméli, hogy az ügy „nem politikai visszaélés”.

2019. októberében Haszán Rúháni elnök testvérét, Hoszein Fereidúnt öt év börtönre ítélték korrupció és vesztegetés miatt.

Fereidún tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el és azzal vádolta meg az iráni igazságszolgáltatásban domináns pozíciókat elfoglaló keményvonalasokat, hogy „az elnöki hivatal kommunikációjának illegális lehallgatása útján szerzett bizonyítékokkal” le akarták járatni.

Rúháni elnök és az iráni keményvonalasok között azután mélyült tovább a feszültség, hogy az Egyesült Államok kilépett a 2015-ös nemzetközi nukleáris alkuból és fokozta az Irán elleni gazdasági szankciókat.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG