Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két nap alatt 132 új fertőzött és kilenc halott, még nincs meg az 5,5 millió beoltott


Egy gyümölcsárus húzza a szekerét egy falfestmény mellett, amely a járvány elleni védekezés frontvonalában dolgozó maszkos embert ábrázol Újdelhiben, 2021. június 27-én
Egy gyümölcsárus húzza a szekerét egy falfestmény mellett, amely a járvány elleni védekezés frontvonalában dolgozó maszkos embert ábrázol Újdelhiben, 2021. június 27-én

A hétvégi összesített adatok szerint továbbra sincs meg az 5,5 millió beoltott Magyarországon, így ha a kormány tartja magát a korábban közöltekhez, egyelőre várni kell a további lazításokra.

A hétvégi összesített adatok szerint Magyarországon a beoltottak száma 5 468 205 fő, közülük 4 842 148-an kapták meg a második oltást. A hétvégén összesen 132 új fertőzöttet igazoltak, velük a járvány kezdete óta 808 042-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

A hivatalos kommunikációban kilenc halálesetet hoztak összefüggésbe a járvánnyal, így az elhunytak száma 29 989 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 39 662. Kórházban 157 koronavírusos beteget ápolnak, közülük huszonnégyen vannak lélegeztetőgépen.

Még várni kell az 5,5 millió beoltottra

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón jelentette be, hogy ha meglesz az 5,5 millió, legalább egy oltást kapott ember Magyarországon, akkor

„megszűnik a kötelező maszkhasználat, nem kell védettségi igazolás a strandokra, szállodákba és fürdőkbe, éttermekbe. A belső terekben sem lesz szükséges a maszkhasználat fő szabály szerint.”

A szórakozóhelyeken és a tömegrendezvényeken ezután is kell majd oltási igazolás.

A járvány miatt indított kormányzati portálon hangsúlyozzák, hogy minden érvényes regisztrációval rendelkező tud oltásra időpontot foglalni, nem kell külön SMS-értesítésre várni.

Országosan Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben Szputnyik-oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna is elérhető. AstraZenecát már nem lehet foglalni.

Ausztrália szigorított a delta-variáns miatt

Világszerte közelít a négymillióhoz a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma. Ausztráliában további szigorításokat vezettek be, mert megugrott a vírus delta-variánsához köthető fertőzések száma.

Két hétre lezárták Sydney-t, zárlat alá vonták Darwint, de szigorításokat vezettek be Perthben is. Helyi szakértők szerint még nem volt ilyen súlyos a járványhelyzet az országban.

XS
SM
MD
LG