Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két órán át győzködte egymást telefonon Macron és Putyin


Háborúellenes tüntetés Odesszában, 2022. február 20-án.
Háborúellenes tüntetés Odesszában, 2022. február 20-án.

A francia és az orosz elnök nem értett egyet abban, ki a felelős a kelet-ukrajnai feszültségekért, de megállapodtak, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), Ukrajna és Oroszország képviselői háromoldalú találkozót tartanak hétfőn.

A Reuters hírügynökség által idézett francia elnöki tanácsadó elmondta, hogy Emmanuel Macron az orosz szakadárokat, Vlagyimir Putyin pedig Ukrajnát hibáztatta.

Az orosz elnök szerint az eszkalációt az ukrán biztonsági erők provokációi okozták. Moszkva szerint Kijev csak imitálja a tárgyalási folyamatot, Ukrajna fegyverrel való "telepumpálása" pedig erőszakos megoldásra provokálja Kijevet a Donyec-medencében. Putyin szerint a harcok hevességének fokozódása miatt a szakadár köztársaságokból tömegesen kellett a polgári lakosságot Oroszországba evakuálni.

Az orosz elnök a Kreml szerint megismételte, hogy az Egyesült Államoknak és a NATO-nak konkrét és érdemi választ kell adnia Oroszország biztonsági garanciákra vonatkozó követeléseire.

Diplomáciai nagyüzem

A francia elnök hivatalának közleménye szerint a francia és az orosz elnök egyetértett abban, hogy a diplomáciai eszközöknek kell előnyt élveznie a válság megoldásában. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a következő napokban találkozik orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

Emmanuel Macron és Vlagyimir Putyin megállapodott abban, hogy a következő órákban „intenzív munka kezdődik egy háromoldalú kontaktcsoport létrehozására" annak érdekében, hogy valamennyi érdekelt fél elkötelezze magát a tűzszünet betartására a demarkációs vonalon.

A kontaktcsoport Ukrajna, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből áll a 2015-ben tető alá hozott minszki megállapodások keretében az ukrajnai konfliktus rendezésére.

Több egyeztetés várható Párizsban

Az Ukrajna határain kialakult katonai feszültség megállítására a következő napokban intenzív diplomáciai munka kezdődik Párizsban, ahol több egyeztetés is várható.

A francia és az orosz elnök a normandiai négyek, azaz Ukrajna, Oroszország, valamint közvetítőként Franciaország és Németország közötti tárgyalások újrafelvételét is szorgalmazta a minszki megállapodások megvalósítására. Ennek az Ukrajna által az elmúlt napokban megfogalmazott javaslatok alapján kell történnie Párizs szerint.

Nem állnak le a hadgyakorlattal

Mint arról a Szabad Európa korábban beszámolt, az ukrajnai feszültség fokozódása miatt folytatják az eredetileg február 20-ig tervezett belarusz-orosz hadgyakorlatot.

Az eredetileg tíznaposra tervezett, Szövetségesi Eltökéltség-2022 kódnevű közös hadgyakorlat vasárnap ért volna véget, de a legújabb döntés értelmében egyelőre nem vonják ki Belaruszból a gyakorlaton részt vevő mintegy harmincezer orosz katonát.

Antony Blinken: Ukrajna az orosz megszállás küszöbén áll

Joe Biden amerikai elnök az utolsó pillanatig kész arra, hogy „bármikor, bármilyen formában találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel” – mondta az amerikai külügyminiszter.

Antony Blinken február 20-án arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi fejlemények alapján küszöbön áll Ukrajna orosz megszállása, a közös orosz-belarusz hadgyakorlat meghosszabbítása növeli az aggodalmakat.

Készült a Reuters és az MTI alapján.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG