Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kétmilliót is kaphatna egy minisztériumi főosztályvezető


Az oktatás reformját és magasabb fizetést követelő tanárok tiltakoznak Budapesten 2022. március 19-én.
Az oktatás reformját és magasabb fizetést követelő tanárok tiltakoznak Budapesten 2022. március 19-én.

Rendezné a kormány a minisztériumokban és a kormányzati igazgatásban dolgozók fizetését. A rendelettervezet szerint a kormányzati főhivatali vezetők esetében a bruttó bér 33-66 százalékkal nőne, akár 2 millió forintig.

Az indoklás szerint "az illetménytáblák a 2019. január 1-jei hatálybalépésük óta nem változtak, indokolt az illetménysávok felső határának megemelése". Hozzáteszik ugyanakkor, hogy "ez nem eredményezi az illetménysávon belül megállapított illetmények automatikus megemelkedését".

A tervezethez csatolt hatásvizsgálati lap szerint "a kormányrendelet végrehajtása a rendelkezésre álló költségvetési források terhére történik".

A tervezetről elsőként beszámoló Hvg elemzése szerint a kormányzati főhivataloknál, központi hivataloknál, kormányhivataloknál várható a legnagyobb emelés. A minisztériumi kormány-főtanácsosok havi bruttó bérénél a bérplafon akár félmillióval is nőhet az eddigi 750 ezerről 1,25 millió forintra.

A pedagógusok bérkövetelését több mint egy éve nem sikerül teljesítenie a kormánynak az uniós források elakadására hivatkozva, sőt, júniustól az új jogállási törvénnyel megszünteti a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát.

A húsz év munkaviszonnyal rendelkező ápolóknak 260 ezer forintos bruttó béremelést ígért legutóbb Takács Péter egészségügyi államtitkár, ami a mostani 390 ezer forint helyett 650 ezres bruttó bért jelentene, és az egészségügyben a szakdolgozók nagy része ebbe a kategóriába tartozik. Ez azonban még így is kevesebb, mint az az emelés, amit a tervezet szerint a kormányzati igazgatásban dolgozó egyes felsővezetők kapnának 20 éves munkaviszony nélkül is.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG