Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb sztrájknapot hirdettek a pedagógusok


Tüntetés a tanárokért Budapesten 2022. október 14-én
Tüntetés a tanárokért Budapesten 2022. október 14-én

Április 24-re újra egységes sztrájknapot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Azért is tennének, hogy minden pedagógushoz jusson el, mi vár rá, ha a kormány elveszi nyártól közalkalmazotti státuszukat is. A szakszervezet szerint a belügy képviselői csak nyugtázták az érdekképviselet kifogásait, semmilyen párbeszéd nem alakult ki.

Újabb, egységes sztrájknapot hirdet április 24-re a köznevelési és szakképzési intézményekben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) – mondta el a Népszavának Nagy Erzsébet, a szervezet ügyvivője.

A pedagógusok főképp közalkalmazotti státuszuk elvétele ellen kívánnak egységesen tiltakozni. Júniustól ugyanis az új jogállási törvény szerint a pedagógusok megszűnnének közalkalmazottak lenni, helyette „köznevelési foglalkoztatotti” jogviszony keretében foglalkoztatná őket az állam.

Az átváltás automatikus, az érintetteknek június elsejétől csak öt munkanapjuk lesz külön kérni a felmentésüket, ha nem tartják elfogadhatónak. Ha így tesznek, csak egy hónapnyi bért kapnak végkielégítésként, akkor is, ha több évtizede dolgoznak tanárként.

Ha viszont elfogadják az új rendszert, azzal nagyon kemény feltételeket vállalnak saját magukra nézve. Többek között:

  • Nem beszélhetnek negatívan a közoktatás helyzetéről munkaidőn kívül sem. A tanárokat fegyelmi eljárással fenyegetik, ha mégis megteszik, az elbocsátásukkal vagy fizetésük húszszázalékos csökkentésével is járhat fél évig.
  • A pedagógus technikai eszközökkel ellenőrizhető, megfigyelhetik kamerával, valamint saját számítógépét és telefonját is átvizsgálhatják, ezzel belelátva a tanulók és családjuk életébe is.
  • A napi oktatással-neveléssel töltött munkaidejük 8-ról 12-re, heti 32-ről 48 órára nőhet, és vasárnap is kötelezhetők lehetnek munkára. A pedagógusok számos feladata nem számít hivatalosan oktatással-neveléssel töltött fizetett munkaidőnek.
  • Tovább szűkülnének a tanárok sztrájkjogai, a diákok átvezényelhetők lehetnek más iskolákba ilyen esetekben.
  • A felmondási idő az eddigi két hónapról hat hónapra nőne, a szabadságok száma pedig 46-ról 35 napra csökkenhet, mert a szabadság alatt 15 munkanapra bármilyen munkára berendelhető a pedagógus.
  • A tanév hossza legalább 180 tanítási nap lenne, a miniszter jogosult a tanévet július 15-ig meghosszabbítani, attól függetlenül, hogy ez sértheti a tanulók és a szülők érdekeit is.

További részleteket alábbi cikkünkben talál.

Nagy Erzsébet szerint a szakszervezet minden tankerületben igyekszik felvilágosító hálózatot szervezni. Szerintük ugyanis rengeteg tanárhoz még nem jutottak el ezek az információk, nincsenek tisztában azzal, hogy mi vár rájuk az új státusztörvénnyel.

Az ügyvivő abban is bízik, hogy mielőbb kiderül, milyen szakmai javaslatokat fogadott el a kormány a tervezetekkel kapcsolatban. Szerinte ugyanis nem lehet az eddigi találkozókat egyeztetésnek tekinteni. A köznevelési államtitkárság részéről csak meghallgatták az észrevételeket, de semmilyen párbeszéd vagy szakmai vita nem alakult ki.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG