Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz statisztikai hivatal: kétszer többen haltak meg a járványban az eddigi adatnál


A koronavírus oroszországi áldozatainak a száma a kétszerese volt tavaly annak, mint amit eddig tudni lehetettet, ezzel Oroszországban volt a harmadik legmagasabb halálozás a világon 2020-ban, derül ki az orosz statisztikai hivatal friss adataiból.

Összesen 162 429 halottja volt a járványnak 2020-ban Oroszországban, jelentette be a Roszsztat február 8-án, miközben az ország koronavírus elleni operatív törzse arról számolt be, hogy 77 068 áldozata volt a koronavírusnak a járvány kezdete óta, beleértve a 2021-es eseteket is.

Módszertani különbség

Az állami statisztikai hivatal számai alapján Oroszországban haltak meg a legtöbben a vírussal összefüggésben az Egyesült Államok és Brazília után, amelyeknek a lakossága nagyobb mint Oroszországnak. A Roszsztat halálozási adatai azokat is számolják, akiknél nem a vírus volt a halál elsődleges oka, vagy sejthetően fertőzöttek voltak, de ez nem nyert megerősítést.

A helyi operatív törzs csak azokat számolja a járvány halottai közé, akiknél a Covid-19 okozta betegség megerősíthetően a halál elsődleges oka volt. Ezt a számolási módszert a nyugati országok többször kritizálták, hiszen Oroszországban volt a világon az egyik legmagasabb a fertőzésszám.

Kiugróan sokan haltak meg tavaly Oroszországban

A Roszsztat adatai szerint decemberben volt a legtöbb haláleset április óta, 44 435. Az év utolsó hónapjában nagyon megugrott a fertőzésszám Oroszországban és rendszeresen 27 ezer környékén mozogtak a napi fertőzésszámok. A Roszsztat adataiból az is kiderült, hogy 2019-hez képest tavaly 323 800 fővel többen haltak meg összesen, ez 18 százalékos növekedés. 15 éve nem volt rá példa, hogy annyit csökkent volna Oroszország népessége, mint a tavalyi évben.

Enyhítenek a lezárásokon

Oroszországban nemrég enyhítettek a járványügyi korlátozásokon, amit azzal indokoltak, hogy javult a járványhelyzet. Szergej Szobjanin, Moszkva polgármestere, engedélyezte, hogy a bárok és az éttermek újranyithassanak. Megnövelték a színházakban, mozikban és koncerttermekben maximálisan tartózkodó emberek engedélyezett számát is.

A gyerekek visszatérhetnek a tantermekbe és az egyetemisták is ismét bejárhatnak az egyetemekre. Oroszországban több mint 3,9 millió koronavírusos esetet jelentettek, ezzel ott volt az ötödik legtöbb fertőzés a világon a John Hopkins Egyetem adatai szerint.

Készült az AP, a dpa, és az AFP tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG