Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva lazít, éjszaka is kinyithatnak az éttermek és a bárok


Védőmaszkos férfi Moszkvában, Oroszországban, 2020. december 30-án.
Védőmaszkos férfi Moszkvában, Oroszországban, 2020. december 30-án.

A kedvező járványügyi adatokra hivatkozva a moszkvai hatóságok feloldanak néhány korlátozást Moszkvában, köztük az éttermek és bárok éjszakai zárva tartását.

Éjszakára újra kinyitnak a vendéglátóhelyek az orosz fővárosban, és megszűnt a vállalkozásoknak azon kötelessége is, mely szerint a dolgozók 30 százaléknak otthonról kell dolgoznia. Ezt blogjában osztotta meg Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere. Szerinte a „koronavírus fertőzés terjedésének helyzete folyamatosan javul a városban”.

„Ilyen körülmények között kötelességünk megteremteni a leggyorsabb gazdasági fellendülés lehetőségét” – írta.

A gyülekezési korlátozás és a boltokban, valamint a tömegközlekedési eszközökön előírt kötelező maszkviselésre vonatkozó szabályok érvényben maradnak. Szergej Szobjanyin azt is elmondta, hogy az egyetemi távoktatásra vonatkozó szabályokat február 6-án vizsgálják felül.

Mindenkinek jut oltás

Oroszország, ahol a világban a negyedik legtöbb fertőzöttet regisztrálták, a szigorú szabályok újbóli bevezetése mellett döntött, amikor a járvány ősszel végigsöpört Európán.

Moszkva polgármestere azt is elmondta, hogy a 12 milliós város napi esetszáma 2-3000 között mozog, ez a szám ősszel még napi 7 ezer volt, és hozzátette, hogy június óta először szabad a kórházi ágykapacitás fele.

Január eleje óta oltanak az oroszok

Január 27-én az orosz egészségügyi hatóságok 17 741 új koronavírus-esetről számoltak be, a járvány betörése óta összesen 3,77 millió beteget regisztráltak. Moszkvában 1837-en fertőződtek meg az elmúlt 24 órában. Az áldozatok száma Oroszországban 71 076 a hivatalos jelentések szerint, de ez a szám egyesek szerint jóval magasabb lehet.

Oroszország a január elején oltási kampányt indított, ennek részeként minden állampolgár számára elérhetővé tették a helyi fejlesztésű Szputnyik-V oltóanyagot.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG