Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kezdik a háziorvosok a legidősebbek oltását


 Oltás a tiszavasvári idősotthonban, 2021. január 28.
Oltás a tiszavasvári idősotthonban, 2021. január 28.

Megkezdődik az idősek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál, a tervek szerint több mint 30 ezer idős embert oltanak be a következő napokban. Közben az aktív fertőzöttek száma 84 848 főre csökkent.

1 652 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az koronavírus-fertőzést , ezzel 371 988 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 93 beteg, így az elhunytak száma 12 832 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 274 308 fő, az aktív fertőzöttek száma 84 848 főre csökkent.

3 648 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 289-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 249 687 fő kapott oltást, közülük 84 452 fő már a második oltását is megkapta. Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult, és az idősotthonokban, bentlakásos szociális intézményekben is már 82 ezren éltek az oltás lehetőségével.

Kezdődik az idősek oltása

Ma kezdődik a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása. Vasárnapi határidővel minden háziorvosi praxisból 6 idős embert kórházi oltóponton oltanak be, ezen felül 1 080 háziorvos maga is beolthat 10-10 regisztrált idős embert. A terv szerint több mint 30 ezer idős embert oltanak be a következő napokban kórházi oltópontokon és tízezret maguk a háziorvosok.

Minden háziorvos megkapta a praxisában eddig regisztrált legidősebbek listáját. A lista egyben egy prioritási rend is, a praxishoz tartozó legidősebbtől halad sorban életkor szerint és figyelembe veszi az oltandó idős ember dokumentált krónikus betegségeit is. Tehát az életkoruk és egészségi állapotuk alapján legveszélyeztetettebbek vannak a lista elején, a háziorvosnak velük kell kezdeni az oltást.

A kórházi oltópontokon jelenleg Pfizer-vakcinával oltanak, amelyből az első oltást követő 21. napon kell beadni a második oltást. A háziorvosok most Moderna-vakcinával oltanak, amelyből az első oltást követő a 28. napon kell beadni a második oltást.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG