Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megjött az első nagyobb orosz vakcinaszállítmány Magyarországra


A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni védőoltás első adagjait készítik elő a Nádudvari Református Egyházközség Idősek Otthonában 2021. január 29-én.
A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni védőoltás első adagjait készítik elő a Nádudvari Református Egyházközség Idősek Otthonában 2021. január 29-én.

Kissé nőtt Magyarországon az újonnan diagnosztizált koronavírusos fertőzések száma, az elmúlt napban 1048 új esetet jelentett a hivatalos kormányzati portál. 83-an meghaltak, így az elhunytak száma 12 739 főre emelkedett.

Az új napi esetszámok decemberi, gyors zuhanását követően, január közepe óta stagnáló, enyhén emelkedő képet mutat az új típusú koronavírusos fertőzések száma Magyarországon. A járvány miatt létrehozott kormányzati portál szerda reggeli jelentése szerint az elmúlt 24 órában 1048 új esetet regisztráltak, vagyis többet, mint egy nappal korábban (578).

Az aktív fertőzöttek száma ugyan tovább csökken (jelenleg 85 ezerre teszik), de az elmúlt héten nőtt a súlyos betegek száma: 269 ember van lélegeztetőgépen, 14-el több, mint a múlt szerdán. Az elmúlt hat napban nőtt a kórházban ápoltak száma, jelenleg 3697 beteg szorul ellátásra.

Az elhunytak száma szerdán kissé magasabb, mint az elmúlt hét nap átlaga, bár alapvetően csökkenő trend látszik. Szintén csökkent azonban az oltási sebesség, az első oltást nagyjából 4 ezer ember kapta meg az elmúlt 24 órában, így a 2,5 százalékra nőtt azok aránya, akik rendelkeznek részleges védettséggel. A második oltást egyelőre kevesebb, mint 1 százalék kapta meg, 75 036 ember.

Csütörtökön kezdik a regisztrált idősek oltását

Védőoltást egyelőre a kiemelt csoportok, azaz az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói és ápolói kaptak. Harmadik körben, február 4-én elkezdődik a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása. Őket a háziorvosok fogják értesíteni a regisztráció során megadott elérhetőségen, jellemzően telefonon. A beadható oltásokat nagyban korlátozza jelenleg a rendelkezésre álló vakcina, amely a vasárnap érkezett csökkentett Moderna-szállítmány még kevesebb a vártnál.

Szintén várni kell még az Oroszországból és Kínából rendelt vakcinákra. Orosz vakcinából kedden 20 ezer adag érkezett Magyarországra, a további, egymillió embernek elegendő oltóanyag érkezésére a következő 3 hónapban lehet számítani a koronavirus.gov.hu szerint. Kínából a következő 4 hónapban érkezik 2,5 millió ember beoltásához elegendő Sinopharm vakcina.

Harmadik hullám a nyitás után Portugáliában

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerdai adatai szerint a világon mintegy 103 866 068 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 253 170-re nőtt. A világ országaiban a járvány igen vegyes képet mutat jelenleg: sok helyen a tavalyi év vége óta csökken a fertőzésszám, ám egyes országokban a vírus harmadik hulláma egyre nagyobb problémákat okoz.

Utóbbiak közé tartozik például Portugália, ahol január végére az eddigieknél jóval súlyosabb járvány alakult ki. A 10 milliós országban egyedül a múlt hónapban 306 838 új fertőzést és 5576 halálesetet regisztráltak, naponta átlagosan 180-an vesztették életüket a betegség miatt. Ahogy a Telegraph írta, Portugália sokáig modellértékűnek számított a járvány elleni védekezésben, a szomszédos Spanyolországgal szemben sokáig el tudták kerülni az egészségügyi vészhelyzetet azzal, hogy az első fertőzések után azonnal óvintézkedéseket vezettek be.

A karácsonyi és újévi időszakban azonban a portugál kormány a részleges újranyitás mellett döntött, és az ünnepek éppen egybeestek az Egyesült Királyságból eredő, a korábbinál fertőzőbb koronavírus-változat megjelenésével. Azóta ismét országos karantént rendeltek el, azonban a növekvő betegszám máris súlyosan leterheli az orvoshiánnyal küszködő ellátórendszert. Portugália emiatt a napokban nemzetközi segítséget kért, amire Németország és Ausztria válaszolt eddig. Németországból egy orvoscsoport érkezik majd, az osztrák kórházak pedig átveszik a portugál betegek egy részét.

Vegyes kép Európában, javulás az USA-ban

Bár az új vírusváltozat Németországban és Ausztriában is megjelent, itt egyelőre nem okoztak komoly harmadik hullámot. Németországban január elején kissé nőttek az esetszámok, azóta viszont folyamatos a csökkenés. Ausztriában jelenleg a napi esetszám a magyarhoz hasonló, átlagosan napi 1375 új fertőzést regisztrálnak, a halálozások száma pedig a magyar ráta mintegy fele.

Az új variáns megjelenése óta stagnál a napi esetszám Franciaországban, ahol kedden több mint 23 ezer új fertőzést észleltek. Spanyolországban az elmúlt hónapban meredeken nőtt a fertőzésszám, kedden a napi új esetszám megközelítette a 17 ezret.

Az elmúlt egy hónapban jelentősen, a január eleji szám harmadára csökkent az új fertőzések száma az Egyesült Államokban. Korábban itt alakult ki a legsúlyosabb járvány, 26 431 799 fertőzött volt eddig a napig, és 446 744-en haltak meg. A halálozási ráta azonban továbbra is magas, 3000 felett volt az elmúlt héten.

Hatásosak-e a koronavírus mutációi ellen is a vakcinák?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:58 0:00

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG