Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tényleg sokan el akarhatták törni a kezüket Oroszországban


A Google-keresések alapján idén szeptember 21-én Oroszországban nagyon megugrott az érdeklődés a kéztörési megoldások iránt. Aznap jelentették be az újabb mozgósítást, és hamar százezrek próbáltak elmenekülni az országból. A kéztörés iránti érdeklődés azóta elmúlt.

Miután az orosz hadsereg jelentős veszteségeket szenvedett az ukrán erők által indított ellentámadások miatt, Putyin orosz elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el.

Az első körben hivatalosan háromszázezer tartalékos behívása viszont nem találkozott osztatlan lelkesedéssel az érintetteknél. Több tucat nagyvárosban hamar tüntetések törtek ki, még Csecsenföldön is. Ezeket a kormány erőszakkal elfojtotta, és sok helyen az így őrizetbe vetteket is megpróbálták besorozni.

Komoly veszteségeket kívántak pótolni
Megelőzően már börtönökben is hetek óta toboroztak az elítéltek között az ukrajnai háborúba, de így sem sikerült visszatölteni az addigra hetven-nyolcvanezer fősre becsült veszteséget. A nagyságrendek érzékeltetéséhez ez utóbbi nagyjából akkora veszteség, mintha Veszprém, Zala és Somogy megyéből minden 20–40 év közötti magyar férfi lenne halott vagy súlyos sebesült. Az Ukrajna elleni inváziót Putyin nagyjából 180 ezer katonával kezdhette meg.

Több százezres nagyságrendben próbáltak azonnal menekülni is az országból. Rögtön másnap, szeptember 22-én például hat kilométeres kocsisor torlódott fel a georgiai határnál.

Témába vág: Példa nélküli emberáradat érkezett Oroszországból Kazahsztánba, a kazahok alig győzték segíteni a sorozás elől menekülőket.

Sokaknak juthatott eszébe viszont egy másik, régi lehetőség is a bevonulás ellen, az egészségügyi alkalmatlanság. Legalábbis erre utal, hogy szeptember 21-én a Google Oroszországból indított keresései között kilőtt például a csonttörés iránt érdeklődők száma.

Egészen pontosan a „hogyan kell eltörni a kezet” (как сломать руку) kifejezés korábban nem különösebben érdekelte az oroszokat, de aznap sokakat elkezdett foglalkoztatni.

Miután a Google nem konkrét keresésszámot ad meg, hanem csak egy népszerűségi viszonyszámot 0–100 között, ezért az általánosan stabilnak feltételezett, latin betűs hamburger szó kereséseit tettük mellé

Kapcsolódó kereséseknél a kéztörés iránt érdeklődők leginkább a „hogyan kell egy kezet eltörni otthon” és a „hogyan kell egy kezet eltörni fájdalommentesen” kifejezésre kerestek rá mellette. Az aznapi kéztöréses divatot még a Newsweek vette észre elsőként.

Inkább a Moszkvától keletre élőknek volt érdekes a kéztörés
Inkább a Moszkvától keletre élőknek volt érdekes a kéztörés

A lényegesen kockázatosabb beavatkozásnak tűnő „hogyan kell eltörni a lábat” kifejezés is népszerű lett, de közel sem annyira, mint a kéztörés.

Mi az oroszok véleménye a részleges mozgósításról?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:10 0:00

Mind a kettőt lehagyta viszont a sokkal egyértelműbb „hogyan lehet elkerülni a mozgósítást” kifejezés. Ez utóbbi is csak a mozgósítás bejelentésekor lett érdekes a helyieknek.

Miután a Google nem konkrét keresésszámot ad meg, hanem csak egy népszerűségi viszonyszámot, ezért itt az általánosan stabilnak feltételezett, шоколадный торт (jelentése: csokitorta) kereséseit is ábrázoltuk

Az adatokból látszik, hogy a mozgósításra vonatkozó kérdéshez képest negyedannyian kerestek a kéztöréses és tizedannyian a lábtöréses kifejezésre.

Október elejére pedig mind a három kifejezés ugyanolyan érdektelenné vált az oroszok számára, mint korábban.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG