Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kicsit fellélegezhetnek egy visszafoglalt ukrajnai falu megmaradt lakói


Kiégett orosz páncélos, illetve a háttérben egy második világháborús emlékmű Trosztyanecben 2022. március 28-án
Kiégett orosz páncélos, illetve a háttérben egy második világháborús emlékmű Trosztyanecben 2022. március 28-án

Az ukrán biztonsági erők sikerrel visszafoglalták az orosz hadseregtől az ország északkeleti részén található, mára szinte teljesen romokban heverő Trosztyanec települést.

Helyszíni tudósítások szerint a meggyötört helyiek sorban álltak az élelmiszersegélyért a szétlőtt házak között, nem sokkal azután, hogy megtalálták a közeli erdőben két orosz katona holttestét.

Az AP hírügynökség hatalmas pusztításról számolt be, lerombolták egyebek mellett a kórházat és a vasútállomást, hatalmas kráterek tátonganak az utakon és a földdel tettek egyenlővé számos otthont. Az emberek a hátrahagyott aknák miatt rendkívül óvatosan közlekednek a településen. Egyelőre nem tudni, hány ember vesztette életét itt a harcokban az invázió február 24-i kezdete óta.

Az orosz határ közelében fekvő falu felett csak több héten keresztül tartó megszállást követően tudták visszaállítani az ellenőrzést az ukrán kormányerők.

Több kiégett orosz páncélos is van a környéken, egy betört szélvédőjű teherautón piros Z betű utal az orosz hadseregre. A járművek átvizsgálása közben több száz doboz lőszerre bukkantak.

Nem világos, hova tűntek az oroszok, milyen körülmények között hagyták hátra a falut, ahogy az sem, hogy vajon a következő napokban szándékoznak-e visszatérni.

Megkönnyebbülés?

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjjeli videóüzenetében kiemelte, hogy a helyzet továbbra is nagyon feszült az ország északkeleti részén, különösen Harkiv körül.

Sokak számára ugyanakkor nagy megkönnyebbülést jelentett a hír, hogy ismét jelen vannak az ukrán katonák Trosztyanecben. Egyesek abban bíznak, hogy ez újabb jele lehet az orosz hátrálásnak.

Egy magas rangú amerikai védelmi tisztségviselő elmondta, hogy az oroszok jórészt még mindig védekezésre vannak berendezkedve Kijev közelében, és az ország más részein sem igazán halad az offenzíva.

Az orosz hadsereg még egyetlen jelentősebb ukrán várost sem tudott elfoglalni, és Moszkva március 25-én jelezte, hogy innentől kezdve a keleti Donyec-medencére összpontosítja erőit, ahol az oroszpárti szakadárok immár nyolc éve harcolnak az elszakadásért.

„Köszönjük a békét, katona”

Trosztyanecben sokan most merészkedtek ki először az utcára, hogy körbenézzenek, mi maradt meg a falujukból. Megtalálták az orosz katonák egyik bunkerét a vasútállomásnál. A megerősített helyiségben több egyenruhát és bakancsot hagytak a tulajdonosaik. A falakon hazafias üzenetek és gyerekrajzok láthatók például azzal az üzenettel, hogy „Köszönjük a békét, katona”.

A romok között még orosz élelmiszeradagokra is bukkantak a helyiek, akik elmondták, hogy a megszállók esténként gyakran betörtek hozzájuk, és elvittek minden ételt, amit találtak, uborkát, szalonnát, burgonyát.

Egy névtelenséget kérő nő orkoknak nevezte az oroszokat, és arról számolt be, hogy a településen rajtuk kívül donyecki és luhanszki fegyveresek is voltak.

„Amint láthatják, az elmúlt hónapban itt harcok folytak. Lövedékek repkedtek, az emberek elmondásuk szerint rettegtek. Nem volt élelmük és ivóvizük. Borzalmas humanitárius állapotok bontakoztak ki. Most, hogy az utóbbi három nap során nem voltak tüzérségi és légitámadások, talán valamelyest javulni fog a helyzet” – mondta Jevgenyij Koszin, a sürgősségi szolgálat munkatársa.

XS
SM
MD
LG