Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiderült, hogyan kombinálhatók a vakcinák a harmadik oltásnál


Kincses Zoltán orvos az oltásról tájékoztat egy nőt, mielőtt beoltják az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórház egyik oltópontján Békéscsabán 2021. június 7-én
Kincses Zoltán orvos az oltásról tájékoztat egy nőt, mielőtt beoltják az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórház egyik oltópontján Békéscsabán 2021. június 7-én

Levelet küldött az országos tiszti főorvos a háziorvosoknak és a kórházaknak arról, hogy engedélyezi a vakcinák keverését a harmadik oltásnál. Ugyanakkor mindegyik vakcina esetében lehet ugyanazt kérni, amivel az első két adagot adták. A hét második felében már lehet regisztrálni a harmadik oltásra.

A harmadik oltás feltétele, hogy a másodiktól számítva legalább 4-6 hónapnak kell eltelnie. A Nemzeti Népegészségügyi Központ harmadik oltásról szóló eljárásrendjében szereplő táblázat tartalmazza, hogy mely vakcina melyik oltóanyaggal kombinálható – értesült az RTL Klub Híradója.

Azt, hogy végül milyen vakcinát kap a páciens harmadikként, a oltóorvos dönti el. Amennyiben az előző kettőtől eltérőt, akkor a Müller Cecília országos tiszti főorvos által jegyzett levél szerint az alábbi kombinációk lehetségesek:

  • AstraZeneca után Pfizer, Moderna vagy Sinopharm adható
  • Janssen után Pfizer, Moderna vagy Sinopharm
  • Moderna után Sinopharm, Janssen vagy AstraZeneca
  • Pfizer után Sinopharm, Janssen vagy AstraZeneca
  • Sinopharm után Pfizer, Moderna, AstraZeneca vagy Janssen
  • Szputnyik-V után Pfizer, Moderna vagy Sinopharm

Müller Cecília elsősorban azoknál tartja indokoltnak, akik valamilyen szempontból sérülékeny csoportba tartoznak, idősek vagy krónikus betegek.

A hét második felében mér lehet jelentkezni

György István, az országos oltási munkacsoport vezetője arról beszélt kedden a közmédiában, hogy a hét második felétől a harmadik oltásra is foglalhatnak időpontot az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér honlapján azok, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltást.

György István azt is bejelentette, hogy augusztus elsején, vasárnap kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket.

Az orvostanhallgatók kirendelhetők a feladatra, munkájukért díjazást kapnak. Felügyelet mellett az egészségügyi képzésben részt vevő egyetemisták is beadhatják az oltásokat.

A kormány a delta-variáns terjedésével indokolta, hogy augusztus elsejétől Magyarországon lehetővé teszi harmadik oltás beadását azoknak, akik ezt kérik. Magát a koronavírus elleni oltást pedig az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé teszik.

A Szabad Európának nyilatkozót háziorvosok arról beszéltek, hogy addig, amíg nem jelenik meg az eljárásrend a harmadik oltásra, nem adják be azt be. Egyikük, akik Budapesten praktizál, azt monda, hogy szinte elérhetetlenné vált telefonon a rendelője, ahogy bedobta a kormány a lehetőséget, rengetegen érdeklődnek.

Vereckei Péter, a Pfizer Hungary Kft. ügyvezetője ugyanakkor a Népszavának arról beszélt, hogy egyelőre nem támogatják az oltóanyagok cseréjét és kombinálását, mert még nem zárult le az ezzel kapcsolatos kutatás.

XS
SM
MD
LG