Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiderült, hol van Navalnij holtteste – folytatódnak a megemlékezések és a letartóztatások Oroszországban


A pénteken meghalt orosz ellenzéki vezető holttestét az Északi-sarkvidék egyik hullaházában találták meg, zúzódásokkal. A hírek szerint a boncolást még nem végezték el. Közben Oroszországban több száz embert tartóztattak le a Navalnijra emlékező megmozdulásokon.

A szombati őrizetbe vételek ellenére vasárnap is sokan tisztelegtek Oroszország-szerte Navalnij emléke előtt, dacolva a hatóságokkal virágot helyeztek el a rögtönzött emlékműveknél.

Novoszibirszkben és Tomszkban a hatóságok kordonnal kerítették el azokat az emlékhelyeket, ahol az emberek virágokat és gyertyákat helyeztek el Navalnij tiszteletére, Voronyezsben oszlattak is a rendőrök.

A Versztka online hírtelevízió arról számolt be, hogy Oroszország legalább 140 városában jelentek meg spontán emlékművek.

Az orosz rendőrség 401 embert vett őrizetbe országszerte február 17-én a politikai letartóztatásokat nyomon követő és jogi segítséget nyújtó OVD-Info jogvédő csoport szerint.

Ez volt a legnagyobb letartóztatási hullám Oroszországban 2022 szeptembere óta, amikor több mint 1300, a tartalékosok „részleges mozgósítása” ellen tiltakozó embert vettek őrizetbe.

A bíróságok az őrizetbe vettek közül már több tucat embert egytől hat napig terjedő börtönbüntetéssel sújtottak, mások pénzbírságot kaptak – közölték a tisztviselők.

Virágokkal tisztelegnek Alekszej Navalnij emléke előtt a Szoloveckij-kőnél, a politikai elnyomás emlékművénél Moszkvában 2024. február 17-én
Virágokkal tisztelegnek Alekszej Navalnij emléke előtt a Szoloveckij-kőnél, a politikai elnyomás emlékművénél Moszkvában 2024. február 17-én

A legtöbb letartóztatást Moszkvában és Szentpéterváron, Oroszország második legnagyobb városában hajtották végre – adta hírül az OVD-Info, hozzátéve, hogy február 18-a délutánjáig több mint kétszáz embert vettek őrizetbe egyedül Szentpéterváron. Köztük volt Grigorij Mihnov-Vojtenko ortodox pap is, aki a közösségi médiában Navalnij-emlékünnepségre szólított fel. Tüntetés megszervezésével vádolták, de később agyvérzés miatt kórházba került – adta hírül az OVD-Info.

Moszkvában Lynne Tracy, az Egyesült Államok oroszországi nagykövete is felkereste február 18-án a Szoloveckij-követ, a politikai megtorlások áldozatainak emlékművét, amely a Navalnij tiszteletére tartott megemlékezések fő helyszínévé vált.

„Ma a Szoloveckij-kőnél gyászoljuk Alekszej Navalnijt és az oroszországi politikai elnyomás más áldozatait – írta az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége a közösségi médiában. – Mély részvétünket fejezzük ki Alekszej Navalnij családjának, kollégáinak és támogatóinak. Ereje inspiráló példa. Tisztelettel őrizzük az emlékét” – áll a közleményben.

A gyászolók távol tartására a moszkvai rendőrség kerítést állított fel az egyik ideiglenes emlékműnél, a gyászfalnál.

Ehhez kapcsolódóan: Családja megerősítette Navalnij halálhírét, tüntetőket vettek őrizetbe az orosz rendőrök éjjel

A lett székhelyű, független, orosz nyelvű Novaja Gazeta című újság arról számolt be, hogy Navalnij holttestét az észak-szibériai Szalehard város hullaházában tárolták, és zúzódások nyomait viseli.

„Az ilyen sérüléseket görcsrohamok okozzák” – idézett a lap egy meg nem nevezett egészségügyi dolgozót.

„Amikor az ember teste görcsbe rándul, megpróbálják lefogni, és a nagyon erős görcsöknél zúzódások jelennek meg.” Az egészségügyi dolgozó arról is beszélt, hogy Navalnij mellkasán közvetett szívmasszázs nyomait találták, ami arra utal, hogy megpróbálhatták újraéleszteni.

A beszámolót független forrásból nem lehet ellenőrizni.

A világ vezetői elítélték Putyin legismertebb kritikusának halálát, amiért közvetlenül az orosz elnököt hibáztatják.

Ehhez kapcsolódóan: Holtan találták oroszországi börtönében Navalnijt, Putyin legkeményebb kritikusát

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG