Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Családja megerősítette Navalnij halálhírét, tüntetőket vettek őrizetbe az orosz rendőrök éjjel


A rendőrök őrizetbe vesznek egy férfit, aki virágot helyezett el Alekszej Navalnij emlékére a politikai elnyomás áldozatainak emlékművénél Szentpéterváron 2024. február 16-án
A rendőrök őrizetbe vesznek egy férfit, aki virágot helyezett el Alekszej Navalnij emlékére a politikai elnyomás áldozatainak emlékművénél Szentpéterváron 2024. február 16-án

Alekszej Navalnij szóvivője megerősítette, hogy meghalt az orosz ellenzéki vezető. A halálhírre Európa-szerte tüntetéseket és gyászmegemlékezéseket tartottak február 16-án. Moszkvában a reakció vegyes volt: egyesek bátornak nevezték Navalnijt, míg mások azt mondták, hogy nem fog hiányozni nekik.

A Navalnij édesanyjának, Ljudmilának kiadott dokumentum szerint a bebörtönzött ellenzéki vezető február 16-án, helyi idő szerint 14 óra 17 perckor halt meg. Holtteste a nyomozóknál van. Alekszej Navalnij szóvivője, Kira Jarmis azt követeli, hogy haladéktalanul adják át a családnak. Szerinte gyilkosság történt. Az illetékesek megtagadták a holttest kiadását, arra hivatkozva, hogy a halál okának kivizsgálása csak a jövő héten fejeződik be.

Szombatra virradóra a rendőrség felügyelete mellett ismeretlenek elhordták az Alekszej Navalnij tiszteletére elhelyezett virágokat több orosz városban is. Száznál több embert tartóztattak le országszerte, amiért megemlékeztek az ellenzéki politikusról, akinek halálhírét pénteken közölte a Kreml– derül ki a közösségi médián közzétett videókból és médiajelentésekből.

A rendőrség szombat reggel lezárt egy emlékművet a szibériai Novoszibirszkben, ahol több embert is őrizetbe vettek, amiért Navalnijra emlékeztek. Letartóztatások voltak egy másik szibériai városban, Szurgutban is – közölte az OVD-Info.

Uljanovszkban civil ruhás emberek távolították el a virágokat egy emlékműről, és lefotózták azokat, akik a csokrokat hozták. Omszkból és Kazanyból is többen jelezték, hogy az ottani emlékművek köré kordont húztak a rendőrök.

Az OVD-Info szerint 56 embert vettek őrizetbe Szentpétervár különböző kerületeiben, a rendőrség feloszlatott egy összejövetelt. Bevitték a Novaja Gazeta fotósát és a RusNews tudósítóját is.

További 15 embert tartóztattak le Nyizsnyij Novgorodban, tizenegyet pedig Moszkvában – közölte az OVD-Info a honlapján, ahol folyamatosan bővíti a letartóztatottak névsorát.

E szerint hét másik városban – Taganrogban, Brjanszkban, Krasznodarban, Tverben, a Don menti Rosztovban, Murmanszkban és Belgorodban – szintén őrizetbe vettek néhány embert.

Moszkvában rendőrök állták körbe a Lubjanka téren a politikai elnyomás áldozatainak emlékművét. A Kommerszant szerint legalább ezer ember kereste fel az emlékművet, hogy virágot és Navalnij előtt tisztelgő sorokat helyezzen el.

Egy spontán emlékmű is megjelent a moszkvai Marijino kerületben, annál a háznál, amelyben Navalnij lakott a letartóztatása előtt.

Miután közzétették Navalnij halálhírét, Uljanovszkban, Novoszibirszkben és Kirovban is spontán megemlékezésekre került sor – írja az Astra hírügynökség. De utcára mentek az emberek Tomszkban, Kazanyban, Izsevszkben, Pszkovban és Permben is.

Ehhez kapcsolódóan: Holtan találták oroszországi börtönében Navalnijt, Putyin legkeményebb kritikusát

Egyéni reakciók

Az ellenzéki politikus halálhírét követően a Szabad Európa orosz szerkesztősége, a Szabadság Rádió az orosz főváros lakóitól kért a reakciót.

„Szerintem nagyon bátor és becsületes ember volt. Ő volt az egyetlen, aki megtette azt, amit mi félünk megtenni – azt, ami helyes. Az életével fizetett ezért. Ez szörnyű és igazságtalan” – mondta egy fiatal nő.

Ezzel szemben egy idősebb férfi úgy fogalmazott, hogy Navalnij „valószínűleg jó is és rossz is volt” egyszerre, kinek ez, kinek az.

„Nem találom érdekesnek sem őt, sem a sorsát. Szerintem mindenki bűnös, aki Oroszország ellen van, még akkor is, ha igaza van” – mondta egy másik férfi. Egy idősebb nő könnyekkel az arcán arról beszélt, hogy nagyon szomorú. „Értünk harcolt! Drága fiú” – mondta.

Mások azt mondták, hogy nem kísérték figyelemmel Navalnij ügyét a bebörtönzése után, és nem fog hiányozni nekik, de volt olyan vélemény is, hogy részben ő volt a hibás a saját haláláért, mert visszatért Oroszországba, miután megmérgezték, jóllehet úgy gondolta, hogy a mérgezést maga Putyin rendelte el.

„Ő döntött úgy, hogy a végsőkig harcol. Azok, akik támogatták őt és az eszméit, valószínűleg folytatják a harcot” – vélekedett egy középkorú férfi, míg egy fiatalabb azt mondta: emlékezni fognak arra, amit tett.

Ehhez kapcsolódóan: Huszonhatodik alkalommal került magánzárkába Navalnij

Gyász Európában

Közben külföldön élő oroszok és az Európai Unió számos országának állampolgárai vonultak utcára, hogy hangot adjanak szomorúságuknak Navalnij halála miatt, és haragjuknak Putyin elnökkel szemben.

Szerbiában több százan, köztük oroszok gyújtottak gyertyát és helyeztek el virágot a belgrádi orosz nagykövetség előtt. A szláv ország több tízezer olyan orosz otthona most, akik az ukrajnai háború elől költöztek külföldre.

Több százan gyűltek össze Georgia fővárosában, Tbilisziben is. Néhányan transzparenseket tartottak, amelyekben gyilkosnak nevezték Putyint, és az elszámoltatását követelték. Körülbelül háromszáz ember vett részt egy hasonló tüntetésen Georgia harmadik legnagyobb városában, Batumiban.

Berlinben a rendőrség becslései szerint öt-hatszáz fős tömeg gyűlt össze. Egyesek azt skandálták, hogy „Putyint Hágába!” Ezzel az ukrajnai háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi büntetőbíróságra utaltak.

A rendőrség lezárta az orosz nagykövetséghez vezető utat.

„Alekszej Navalnij az orosz ellenzék vezetője, őrizzük a nevében a reményt” – idézte a Reuters az egyik orosz férfit.

Tüntetők helyeztek el virágokat és gyertyákat Navalnij arcképe mellett Litvániában is, amely jelentős orosz emigránsközösségnek ad otthont.

„Mindig is velünk volt, ez annyira szürreális – idézte a Reuters a 26 éves Ljusja Szteint, a Pussy Riot aktivistáját, aki 2022 óta Vilniusban él. – Egyikünk sem érti még, hogy mi történt.”

Az örmény fővárosban, Jerevánban is tüntettek, miután az orosz hatóságok bejelentették, hogy Navalnij eszméletét vesztette és meghalt egy sétát követően a sarkvidéki börtönben, ahol hosszú büntetését töltötte.

Londonban és Párizsban, valamint Lettország, Bulgária és Észtország fővárosában is tüntetők gyűltek össze. A Reuters jelentése szerint Rómában, Amszterdamban, Barcelonában, Lisszabonban, Genfben és Hágában szintén voltak megemlékezések. Budapesten az orosz nagykövetség előtt virágcsokrokat, gyertyákat és feliratokat helyeztek el.

A 47 éves Navalnij képei és virágcsokrok tűntek fel a londoni orosz nagykövetség előtt. Több mint száz tüntető sorakozott fel a Putyint háborús bűnösnek nevező plakátokkal.

A párizsi orosz nagykövetség közelében, ahol mintegy száz tüntető gyűlt össze, Natalia Morozova azt mondta, hogy Navalnij a remény jelképe volt.

„Nehéz hangot adnom az érzelmeimnek, mert nagyon megrendültem – mondta a Reutersnek. – Most már nem reménykedhetünk egy szép jövőben Oroszországnak.”

Több százan tüntettek Izraelben is a tel-avivi orosz nagykövetségnél, és azt skandálták, hogy „Putyin nélküli Oroszországot!” és „Oroszország szabad lesz!”

New Yorkban virrasztást tartottak az orosz konzulátus előtt. „Tényleg azt hittem, hogy ő az igazi, ő vezetheti Oroszországot egy jobb jövő felé – mondta Violetta Szoboleva orosz doktorandusz, aki 2017-ben önkéntesnek jelentkezett Navalnij elnökválasztási kampányába. – Most örökre elveszítettük ezt a jövőt, egyelőre nem tehetünk semmit érte.”

Készült a Reuters, az AP és a dpa beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG