Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiengedték a büntetőtáborból a Szabad Európa belarusz újságíróját


Aleh Hruzdzilovics Minszkben 2018. október 2-án
Aleh Hruzdzilovics Minszkben 2018. október 2-án

Megérkezett Litvániába a szabadlábra helyezett Aleh Hruzdzilovics, a Szabad Európa (RFE/RL) tudósítója, akit a belarusz hatóságok 18 hónap börtönre ítéltek, mert állítólag részese volt azoknak a tüntetéseknek, amelyeken akkreditált újságíróként dolgozott.

Hruzdzilovics szerdán utazott Litvániába feleségével, Marjanával, miután kiengedték a Mahiljov régióban lévő büntetőtelepről, ahol május óta tartották fogva – írta a Szabad Európa belarusz szolgálata.

A Szabad Európa elnöke, Jamie Fly, aki korábban törvénytelennek nevezte Hruzdzilovics börtönbüntetését, üdvözölte kollégája szabadon bocsátását, aki a kilencvenes évek óta az RFE/RL emberi jogokkal foglalkozó tudósítója.

„Alehet megfosztották attól az időtől, amelyet a családjával tölthetett volna, amíg jogtalanul börtönbe zárták. Nagyon örülök, hogy újra együtt lehet a feleségével és a többi szerettével – mondta Fly. – Hálás vagyok a nemzetközi és jogvédő közösségek tagjainak, hogy rendületlenül támogatják Aleh ügyét, de a munkánk még nem ért véget” – tette hozzá.

Fly megjegyezte, hogy a Szabad Európa két másik belarusz munkatársa is börtönben van, Ihar Loszik, az RFE/RL tanácsadója és bloggere, valamint Andrej Kuznyecsik, az RFE/RL szabadúszó tudósítója, és „őket is azonnal szabadon kell engedni” – fogalmazott.

Egy minszki bíróság március elején ítélte el Hruzdzilovicsot, mert részt vett a 2020-as belarusz elnökválasztás hivatalos eredményét vitató tüntetéseken, miután hatodszorra is győztesnek hozták ki Aljakszandr Lukasenka autoriter uralkodót. Hruzdzilovicsot arra is kötelezték, hogy fizessen 56.000 rubel (6,8 millió forint) kártérítést a Minsktrans városi közlekedési ügynökségnek, amely felperes volt az ügyben.

A Minsktrans azt állította, hogy Hruzdzilovics három nem engedélyezett gyűlésen való részvétele bevételkiesést okozott. Hruzdzilovics azt állította, hogy az egyik tüntetésen a külügyminisztérium által kiadott akkreditációval vett részt, a másik kettőn pedig a Narodnaja volja (Népakarat) című újság tudósítójaként dolgozott.

Hruzdzilovicsot decemberben tartóztatták le a belarusz hatóságok, amikor a tüntetések miatt keményen felléptek a független média, a jogvédők és a demokratikus intézmények ellen. Az ellenzék és a Nyugat szerint a választást manipulálták, az ellenzék jelöltje, Szvjatlana Cihanouszkaja nyerte meg.

XS
SM
MD
LG