Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiesett a Janssen, a magyar kormány is vizsgáltatja a vakcinát


A Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinája, a Janssen
A Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinája, a Janssen

Négymillió beoltott elérésekor lehetnek olyan lazítások Magyarországon, amelyek csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkoznak majd – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely szerint, ha a kieső Janssen-vakcinát sikerül pótolni, májusban mindenkit be tudnak oltani, aki regisztrált.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálja, van-e összefüggés a Janssen koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek között. Az Egyesült Államokban eddig hat ilyen eset került nyilvánosságra, melyek miatt az amerikai egészségügyi hatóságok kedden az egydózisú vakcinája alkalmazásának felfüggesztését javasolták.

Az EMA a jövő hétre ígért tájékoztatást a Janssennel kapcsolatos vizsgálatok eredményéről. Közben a magyar kormány is elrendelte a Janssen vizsgálatát. Egyelőre 28 ezer vakcináról van szó, ha a magyar szakemberek szerint biztonságosak, lehet velük oltani. Korábban az országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy az oltóbuszokon tervezik használni az egylövéses oltóanyagot.

Vérrögképződést okoz a Janssen-vakcina?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:04 0:00

Eközben a Reuters hírügynökség az olasz La Stampára hivatkozva arról számolt be, hogy az Európai Bizottság nem hosszabbítja meg az AstraZenecával és a Janssent gyártó Johnson & Johnsonnal kötött, az ez év végén lejáró szerződéseket. Az olasz lap úgy tudja, hogy az Európai Unió a jövőben a vektorvakcinák helyett inkább az mRNS technológiával készülő vakcinákat, mint a Pfizer és a Moderna, részesíti előnyben.

Korábban vérrögképződéses eseteket vizsgáltak az oxfordi AstraZeneca alkalmazásával kapcsolatban is, de az EMA állásfoglalása szerint az Európai Gyógyszerügynökség biztonsági bizottsága (PRAC) arra a következtetésre jutott, hogy az alacsony vérlemezkékkel járó szokatlan vérrögöket a Vaxzevria (korábban Covid-19 Vaccine AstraZeneca) nagyon ritka mellékhatásaként kell felsorolni. A vakcina általános előnyei a koronavírus okozta megbetegedések megelőzésében felülmúlják a mellékhatások kockázatát.

A kormányinfón is szóba került az AstraZeneca, Gulyás Gergely azt mondta, nem gondolkodnak abban, hogy az oxfordi vakcina esetében második oltásként más oltóanyagot adjanak be, mert mindegyik Magyarországon engedélyezett vakcina biztonságos és hatásos.

Gulyás: Az iskolaigazgatók engedélyezhetik a távollétet

A hétfői iskolanyitással kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, hogy az intézményvezetők engedélyezhetik a távollétet, de online oktatás nem lesz, mert a tanároktól nem várható, hogy „kétszer tanítsanak”. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Szabad Európának ugyanakkor elmondta,

„a szülő maga kérheti a gyerek hiányzásának igazolását, ha alapos indokra hivatkozik. Márpedig egy halálos veszéllyel járó világjárványnál kevés alaposabb indok létezik. Ilyenkor, a közhiedelemmel ellentétben, semmilyen mérlegelési jogköre nincs az igazgatónak. Még abban sem, hogy hány napot fogadhat el.

Ugyanakkor Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja az eddigi gyakorlatról és tapasztalatokról szerkesztőségünknek azt mondta „az igazgatók sokszor nem voltak tisztában a pontos szabállyal. Sokan azzal jöttek, hogy az ő házirendjükben 3 napot igazolhat a szülő.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az iskolanyitással kapcsolatban az operatív törzs tájékoztatóján elmondta, hogy nem lesz kötelező április 19-től sem az óvoda, az, aki meg tudja oldani, az intézményvezetővel egyeztetve otthon tarthatja a gyermekét. Igaz ez az általános iskolások alsó tagozatosaira is, esetükben azonban nem tudják a digitális tanórát biztosítani, a tananyagot és a házi feladatokat viszont megkaphatják a hiányzó gyerekek, és 250 órát meghaladó hiányzás estén osztályozóvizsgát kell tenniük.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy négymillió beoltott elérésekor lehetnek olyan lazítások Magyarországon, amelyek csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkoznak majd. Hozzátette, a kormány célja, hogy védettségi igazolással mentesüljenek az emberek a karantén alól, szerinte nyárra változhatnak majd a karanténszabályok.

XS
SM
MD
LG