Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kihívást intézett Pekinghez a volt kínai Interpol-főnök felesége


Az egykori Interpol-főnök Meng Hongwei az ellene hozott ítélet kihirdetésekor Tiencsin város bíróságán, 2020. január 21-én
Az egykori Interpol-főnök Meng Hongwei az ellene hozott ítélet kihirdetésekor Tiencsin város bíróságán, 2020. január 21-én

Kínában élvezte a kiváltságokat, amelyek azzal jártak, hogy férjhez ment a kormányzó elit tagjához. Férje a Kommunista Pártot hatalmon tartó biztonsági apparátus vezető rendőrtisztje volt. Annyira megbíztak benne, hogy Franciaországba küldték; tekintélyes szerepet töltött be az Interpolnál.

Ám Meng Hongwei, az Interpol korábbi elnöke mostanra eltűnt Kína kusza büntetés-végrehajtási rendszerében, és kiesett mindenféle kegyből. Felesége egyedül él ikerfiaikkal Franciaországban, ahol politikai menekültként éjjel-nappal rendőri védelem alatt áll, miután gyanúja szerint kínai ügynökök próbálták elrabolni és ki tudja, milyen sorsra juttatni őket.

Bennfentesből elborzadó kívülálló

Grace Meng bennfentesből kívülálló lett, aki belelát a dolgokba – és azt mondja, elborzad attól, amit lát.

Olyannyira, hogy most maga mögött hagyta a névtelenséget, és további kockázatoknak kitéve önmagát és családját felszólal a kínai tekintélyelvű kormány ellen, amelyet férje a közbiztonsági miniszter helyetteseként szolgált, mielőtt 2018-ban eltűnt. Később bíróság elé állították és bebörtönözték.

„A szörnyeteg – így beszél most Meng arról a kormányról, amelynek dolgozott. – Megeszi a saját gyermekeit.”

Most vállalta először az arcát

Az Associated Pressnek adott exkluzív interjúban Meng először döntött úgy, hogy megmutatja az arcát, és beleegyezett abba, hogy sötétben és a hátát mutató kameraállás nélkül filmezzék és fényképezzék, pedig korábban ragaszkodott ehhez. Így nyíltan és példátlan részletességgel beszélhetett a férjéről, önmagáról és a kataklizmáról, amely elszakította őket egymástól.

„Az a felelősségem, hogy megmutassam az arcomat, elmondjam a világnak, mi történt – mondta az AP-nak. – Az elmúlt három évben megtanultam, hogy kell együtt élni a szörnnyel, a hatalommal, mint ahogy tudjuk azt is, hogy kell együtt élni a Coviddal.”

A régi nevét sem hordja már

Kína világszerte fellelhető bírálói között – akikből többen most a 2022-es pekingi téli olimpia ellen mozgósítanak – Meng az egykori bennfentes egyedi perspektíváját mutatja fel, aki átsétált az üvegfalon, és megváltozott nézetekkel jött ki a túloldalon. A változás annyira mélyreható, hogy felhagyott kínai nevének (Gao Ge) használatával. Azt mondja, most már inkább a Grace-szel, választott nevével érzi önazonosnak magát, amelyet férje vezetéknevével (Meng) használ.

„Meghaltam és újjászülettem” – teszi hozzá.

Grace Meng, Meng Hongwei volt Interpol-elnök felesége interjút ad az AP hírügynökségnek a franciaországi Lyonban 2021. november 16-án
Grace Meng, Meng Hongwei volt Interpol-elnök felesége interjút ad az AP hírügynökségnek a franciaországi Lyonban 2021. november 16-án

2018 óta néma csend

Semmit nem tud a hamarosan 68 éves bebörtönzött Meng hollétéről és egészségi állapotáról. A legutolsó kapcsolat köztük két SMS volt, amelyeket a férfi 2018. szeptember 25-én küldött pekingi hivatalos útjáról. Az elsőben az állt, hogy „Várd a hívásomat.” Ezt négy perccel később egy konyhakés jele követte, szemmel láthatóan veszélyt jelezve. Úgy gondolja, hogy a férfi valószínűleg a Közbiztonsági Minisztériumban lévő irodájából küldte őket.

Azt mondja, azóta nem volt semmilyen kapcsolat köztük, válasz nélkül maradtak az ügyvédei útján a kínai hatóságoknak küldött levelei is. Még abban sem biztos, hogy életben van.

Nem akarom, hogy a gyerekeknek ne legyen apjuk

„Ez annyira elszomorított, hogy szomorúbb már nem is lehetnék – mondja. – Természetesen ez kegyetlenség a gyerekeimmel szemben is.”

„Nem akarom, hogy a gyerekeknek ne legyen apjuk – teszi hozzá, és sírni kezd. – Amikor a gyerekek meghallják, hogy valaki kopogtat az ajtón, mindig kimennek megnézni, ki az. Tudom, abban reménykednek, hogy az apjuk lesz az, aki belép. Minden alkalommal, amikor rájönnek, hogy nem, csendben lehajtják a fejüket. Rendkívül bátrak.”

Meng sorsáról hivatalos információ alig csurrant-cseppent. Egy 2018. októberi nyilatkozat – amely alig néhány pillanattal azután látott napvilágot, hogy Grace Meng először találkozott újságírókkal a franciaországi Lyonban riadót fújni férje eltűnése miatt – bejelentette, hogy nem részletezett jogsértések miatt nyomozást indítottak ellene. Ez azt jelezte, hogy ő volt az utolsó a magas rangú kínai tisztviselők közül, aki párttisztogatás áldozata lett.

Az Interpol picit sem segített

Az Interpol bejelentette, hogy Meng azonnali hatállyal lemondott elnöki posztjáról. Ez még mindig feldühíti a feleségét, aki azt mondja, a lyoni székhelyű rendőri testület egyáltalán nem segített. Érvelése szerint azzal, hogy nem foglalt határozottabban állást, a közös bűnüldözésen dolgozó globális szervezet csak bátorította Peking tekintélyelvű magatartását.

„Írhat-e szabad akaratából felmondólevelet valaki, akit erőszakkal eltüntettek? – kérdezi. – Hunyhat-e szemet egy rendőri szervezet egy ilyen jellegzetes bűncselekmény előtt?”

2019-ben Kína bejelentette, hogy Menget megfosztották tagságától a Kommunista Pártban. Azt mondták, visszaélt a hatalmával, hogy biztosítsa családja „extravagáns életmódját”, és lehetővé tette a feleségének, hogy személyes előnyökre fordítsa hatalmát. 2020 januárjában a bíróság bejelentette, hogy tizenhárom év hat hónap börtönbüntetésre ítélték több mint kétmillió dollár kenőpénz elfogadásának vádjával. A bíróság szerint a férfi beismerte bűnösségét, és sajnálatát fejezte ki a történtek miatt.

Politikai nézeteltérésből bűnügy

Felesége régóta azt vallja, hogy a vádakat koholták ellene, a férje tisztogatás áldozata lett, amiért előkelő pozícióját a változás előmozdítására használta.

„Ez egy mondvacsinált ügy. Példa arra, hogy egy politikai nézeteltérésből hogy lesz bűnügy – mondta. – A korrupció mértéke Kínában ma rendkívül komoly. Mindenhol tetten érhető a probléma, megoldásáról azonban két különböző vélemény létezik. Az egyik a most használt módszer. A másik az elmozdulás az alkotmányos demokrácia felé, ami a probléma gyökeres megoldását jelentené.”

A történelem ismétli önmagát

Grace Mengnek a saját családja révén is vannak politikai kapcsolatai. Édesanyja a kínai törvényhozás tanácsadó testületében dolgozott. A család már korábban is elszenvedett politikai traumákat. Az 1949-es kommunista hatalomátvétel után Grace Meng nagyapját megfosztották üzleti vagyonától, később munkatáborba zárták.

Azt mondja, a történelem ismétli önmagát.

„Természetesen ez nagy tragédia a családunkban, hatalmas szenvedések forrása – mondta az AP-nek. – De azt is tudom, hogy Kínában manapság nagyon sok család néz szembe az enyémhez hasonló sorssal.”

Készült az AP interjújának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG