Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kijev szerint az orosz hadsereg újabb offenzívára készül


Ukrán katonák 2022. július 18-án a Donyec-medencében
Ukrán katonák 2022. július 18-án a Donyec-medencében

Jelentések szerint orosz katonákat vonnak össze a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szülővárosának számító, dél-ukrajnai Krivij Rih megtámadására, miközben az inváziós erők folytatták a bombázást az ország számos pontján.

Pavlo Kirilenko, a keleti Donyec régió kormányzója arról számolt be Telegramon, hogy az utóbbi 24 órában három civil meghalt, öt másik pedig megsebesült Bahmutban, Marjinkában és Sevcsenkóban.

Nem javult a helyzet szerdán az orosz határ mentén fekvő Szumi régióban sem, három településen összesen ötvenöt rakéta csapódott be Dmitro Zsivitszkij kormányzó tájékoztatása szerint. Egyelőre úgy tűnik, hogy halálos áldozatok nem voltak, de számos épület megrongálódott, köztük több lakóház is.

Az ukrán vezérkar figyelmeztetett, hogy Oroszország csapatok összevonásába kezdett az acélgyártási központként ismert, a déli frontvonaltól ötven kilométerre fekvő Krivij Rih irányában, ami újabb offenzívát jelezhet Dél-Ukrajnában.

Jevhen Jevtusenko, a Zaporizzsjától nyugatra fekvő Nikopol polgármestere közölte, hogy városát is hevesen ágyúzták csütörtökre virradóra, amelynek során egy nő megsebesült. Az orosz hadsereg egyebek mellett Dnyipropetrovszk régió Krivorizki körzetére is tüzérségi csapásokat mért.

Friss jelentésében a brit védelmi minisztérium azt írta, hogy Ukrajna is nagy erőkkel támadja az orosz célpontokat, így különböző erődítményeket, logisztikai bázisokat és raktárakat is légicsapások értek a frontvonal mentén. Rámutattak, hogy a kijevi taktika célja valószínűleg az orosz logisztikai utánpótlás pusztítása.

Kiemelték, hogy az inváziós erők szinte bizonyosan radarreflektorokat telepítettek a vízbe az ukrán támadásokban használhatatlanná tett Antonivszkij híd közelében. Ezen eszközök célja a radarkép csökkentése, ezáltal a régió legfőbb Dnyeper-átkelőjének számító híd elrejtése az esetleges további rakétacsapások elől.

„Ez is mutatja, hogy mekkora fenyegetésnek érzi Oroszország a nagyobb hatótávolságú és pontosságú nyugati fegyvereket” – hangsúlyozták.

Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó úgy vélekedett, hogy az egész keleti orosz offenzívának az a célja, hogy kikényszerítsék a védelmi erők átcsoportosítását azon területről, amely igazán veszélyben van, Zaporizzsjából.

Moszkvát márciusban azzal vádolták, hogy veszélyesen közeli célpontokat lőtt az Európa legnagyobb atomerőművének számító zaporizzsjai létesítmény mellett, amely felett már az invázió első heteiben átvette az ellenőrzést.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint az oroszok nukleáris pajzsként használják az erőművet.

A Kreml minden bizonyíték ellenére tagadja, hogy polgári célpontokat támadna, de ennek ellentmond, hogy a fegyveres konfliktusban számos település és város szinte teljesen megsemmisült, illetve civilek ezrei vesztették életüket. A Nyugat szerint az orosz hadsereg háborús bűncselekményeket követett el.

Készült az AP, az AFP, a BBC, a CNN, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG