Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kijön a régóta várt jelentés a világjárvány eredetéről


Kínai újságíró a WHO és a kínai kutatók februári közös sajtótájékoztatóján Vuhanban, 2021. február 9-én. Fotó: AFP/Ng Han Guan
Kínai újságíró a WHO és a kínai kutatók februári közös sajtótájékoztatóján Vuhanban, 2021. február 9-én. Fotó: AFP/Ng Han Guan

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és kínai szakértők közös, a COVID-19 eredetét kutató tanulmánya szerint a vírus denevérekről került át az emberre vagy közvetlenül, vagy valamilyen más állat közvetítésével.

Mindazonáltal a jelentés, melybe több szerkesztőség is betekinthetett keddi nyilvánosságra hozatala előtt, nem szolgál határozott válaszokkal a világjárvány eredetére. Az Egyesült Államokban egyébként is meglehetős kétkedéssel fogadják ‒ arra gyanakszanak, hogy a kínaiak a ködösítés szándékával belenyúltak.

A WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus azt mondta a jelentés publikálását megelőzően, hogy minden, a pandémia eredetéről szóló feltevés nyitva maradt és további tanulmányozást igényel.

Közvetítők a denevér és az ember között

A jelentés szerint nagyon is valószínű, hogy a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 vírust denevérek adták át az embereknek más állatok közvetítésével. Az a feltevés, hogy egyenesen a denevérekről került volna át az emberekre a vírus, mindössze lehetséges értékelést kapott.

Tudósok régóta gyanították, hogy a SARS-CoV-2 vírus eredetileg a denevérektől származik, róluk ugyanis köztudott, hogy koronavírus-hordozók. A SARS-CoV-2 rokonváltozatát megtalálták denevérekben.

A jelentéstevők azt tanácsolják, vonjanak be a vizsgálatba más állatokat, köztük cibetmacskákat, nyérceket, tobzoskákat és vadászmenyéteket ‒ ezek mindegyikéről tudni lehet, hogy hordozzák a vírust ‒, hogy megérthessék, minek a közvetítésével terjedhet a vírus.

Aligha laborból került ki

Arról is szó esik a jelentésben, hogy bizonytalan annak a vuhani piacnak a szerepe, ahol az első eseteket azonosították 2019 decemberében. A piacra a kezdeteknél azért gyanakodtak, mert többféle állatot árultak ott.

A jelentés arról is szót ejt, hogy a vádak, melyeket többek közt az előző amerikai elnök, Donald Trump is terjesztett arról, hogy a vírus egy kínai kutatólaboratóriumból került ki Vuhanban, „különösen valószínűtlenek”. A jelentés ugyanakkor több olyan indokot is idézett, amelyek szerint ezt a lehetőséget továbbra sem szabad kizárni.

A fagyasztott élelmiszereket okolta Kína

A kínai kormány sugallatát, miszerint a vírus nem is Kínából ered, hanem fagyasztott élelmiszerrel került be oda, „lehetségesnek”, de nagyon valószínűtlennek nevezték.

A WHO és az amerikai járványügyi központ (Centers of Disease Control and Prevention) előzőleg elutasította az úgynevezett hideglánc-elméletet, amely kérdéseket vetett fel a vizsgálat politikai célokra való felhasználásáról, hiszen Kína már régóta erőltette ezt az elméletet, hogy áthárítsa a felelősséget a vírus eredetéért más országokra.

Belenyúlt-e Peking?

A jelentés megállapításai nagyrészt azt tükrözik, amit a WHO tudósai februárban mondtak, miután elvégezték a világjárvány eredetét tanulmányozó, többször elhalasztott vizsgálatukat Vuhanban. Amit egyébként ellentmondások és a feszültség növekedése kísért az Egyesült Államok és Kína között amiatt a kérdés miatt, hogy miképp indult útjára a pandémia.

Az is kérdéses volt, mennyire engedte hozzáférni az adatokhoz és más információkhoz Kína a kutatókat. „​Valós aggályaink támadtak annak a jelentésnek a módszertanát és a feldolgozását illetően, beleértve, hogy a pekingi kormány nyilvánvalóan segített a megírásában” ‒ mondta egy minapi CNN-interjúban Antony Blinken külügyminiszter.

A nem szerkesztett változat segíthet

Dr. Anthony Fauci, aki az Egyesült Államok vezető szakértője a fertőző betegségek terén, arról beszélt, hogy szeretné látni a jelentés szerkesztés előtti megállapításait, hogy el tudja dönteni, hitelesnek találja-e a benne foglaltakat.

„​Szeretném megvizsgálni, hogy lássam: azok az emberek, akik abban a csoportban voltak, közvetlenül hozzáfértek-e a megállapítások meghozatalához szükséges adatokhoz” ‒ mondta. „Először el akarom olvasni a jelentést, hogy érezzem, mihez fértek valójában hozzá ‒​ és mihez nem.

(Készült az AFP, az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.)

XS
SM
MD
LG