Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kikerült egy rab Guantánamóból


A guantánamói bázis kerítése 2016-ban
A guantánamói bázis kerítése 2016-ban

Elszállítottak a guantánamói bázisról egy 2002 óta börtönben ülő marokkói férfit – ő az első rab, aki a Biden-adminisztráció idején kikerült a terrorizmussal gyanúsított raboknak fenntartott központból. A támaszpont bezárását már az Obama-kabinet is megígérte, de kudarcot vallott, most Biden próbálkozik a rossz hírű börtön felszámolásával.

Július 19-én kikerült egy rab a Guantánamo-öbölben található amerikai katonai börtönből. A Reuters híradása szerint egy marokkói férfiról van szó, akit 2002 óta tartottak fogva a terroristagyanús külföldi személyek összegyűjtéséért létrehozott börtönben. A kubai főszigeten található, de amerikai fennhatóság alatt álló bázison még így is 39 embert tartanak fogva.

A terrorellenes harc túlkapása

Az amerikai katonai támaszponton még George W. Bush elnöksége alatt, a 2001-es terrortámadások után nem sokkal hoztak létre börtönt a „terror elleni háború” részeként. Megnyitása után nem sokkal már 100 fölé nőtt az itt fogva tartott emberek száma, csúcspontján pedig 800-nál is több rab ült a börtönben, annak ellenére, hogy már az első években súlyos aggályok merültek fel az intézménnyel kapcsolatban.

Az egyik legfőbb probléma az, hogy nem a büntetésüket töltő elítélteket tartanak itt fogva, hanem olyanokat, akiket még csak gyanúsítanak a terrorizmussal kapcsolatos bűnökkel. Ennek ellenére a gyanúsítottak bírósági ítélet nélkül akár több mint tíz évet is tölthettek bebörtönözve.

Emellett már a 2000-es évek elején-közepén elkezdek kiszivárogni információk a Guantánamóban történt kegyetlenkedésekről: a Vöröskereszt jelentése szerint több rabot kínvallatásnak vagy csak öncélú kínzásnak vetettek alá az őrök, mások szexuális erőszakról számoltak be.

Obama sikertelenül próbálta bezárni

A Bush-adminisztráció a terrorellenes készültségre hivatkozva rendszeresen megvédte az egyre hírhedtebb börtönt, míg Barack Obama már a választási kampány alatt is annak bezárását ígérte. Elnökként erre többször kísérletet tett. Hivatalba lépése idején több mint 200 ember tartottak ott fogva, ez a szám később jelentősen csökkent. A börtön bezárását azonban nem tudta keresztülvinni a Kongresszuson, elsősorban a republikánus képviselők ellenállása miatt.

Obamával szemben Donald Trump következetesen a börtön fenntartását támogatta, így az elnöksége alatt nem történt lényeges változás az ügyben, de tovább csökkent a rabok száma. A következő elnök, Joe Biden 2021-es hivatalba lépésekor összesen 40 ember volt Guantánamóban, ez a szám a most 39-re csökkent.

Biden Obamához hasonlóan azt ígérte: megpróbálja első elnöki ciklusa végéig bezárni az intézményt. Várhatóan nem lesz könnyű dolga: bár a törvényhozás mindkét kamarájában jelenleg az elnök pártja, a Demokrata Párt alkot többséget, számos demokrata képviselő a republikánusokkal ért egyet, és ellenzi a börtön bezárását.

XS
SM
MD
LG