Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kimenekítik Afganisztánból a NATO-csapatok helyi segítőit


Brit katonai konvoj Kabulban, 2020 márciusában
Brit katonai konvoj Kabulban, 2020 márciusában

Családjaikkal együtt kimenekíti az Egyesült Királyság Afganisztánból azokat a helyi tolmácsokat és más szakembereket, akik a brit katonákkal együtt dolgoztak. Afganisztánból hamarosan kivonulnak a NATO békefenntartói, így a britek szerint terroristák célkeresztjébe kerülhetnek azok, akik együttműködtek velük.

Már több mint 1400 afgán szakembert evakuált családjukkal együtt az Egyesült Királyságba a brit kormány, elsősorban helyi tolmácsokat, akik együttműködtek a brit békefenntartókkal. Priti Patel brit belügyminiszter elmondása szerint még további 3000 embert menekítenek ki, akikről úgy tartják, veszélybe kerülhetnek azután, hogy kivonják a NATO-csapatokat Afganisztánból.

Több ezer helyi tolmács segítette a brit katonákat

Patel május 31-én azt mondta, a brit kormány „morális kötelessége” a szakemberek evakuálása, mivel „komoly kockázatot vállaltak a terrorizmus elleni küzdelem során, amit meg kell hálálnunk.” A miniszter szerint az Egyesült Királyság képes lesz esélyt adni nekik, hogy új életet kezdhessenek Nagy-Britanniában.

Ben Wallace hadügyminiszter szintén kiállt az afgán családok letelepítése mellett. Mint mondta, ez az egyetlen helyes eljárás, hiszen „a nyugati hatalmak távozásával növekszik a terrorfenyegetettség, és a tálibok célzottan támadhatják őket.” Wallace szerint a helyi tolmácsok és más segítők „sok áldozatot hoztak az érdekünkben, ezért ideje, hogy ezt viszonozzuk.”

Viharos kivonulás

Joe Biden amerikai elnök áprilisban megerősítette, hogy kitart a korábban elindult csapatkivonás mellett. Afganisztánból így a következő hónapokban 2500-3500 amerikai katona, 7000 NATO-szövetséges békefenntartó és további több ezer zsoldos távozik. Lloyd Austin amerikai hadügyminiszter május 27-én azt mondta, a kivonulás a tervezett ütemnél kicsivel gyorsabban zajlik.

A kivonulás tervét sokan kritizálták, mivel jelenleg kevés a garancia arra, hogy tálibok és más militáns csoportok nem robbantanak ki újabb polgárháborút a békefenntartók távozása után. A legnagyobb fenyegetést jelentő tálibok vezetői máig nem írtak alá békeszerződést az afgán kormánnyal. Bár a Trump-adminisztráció elvileg fegyverszüneti megállapodást kötött a radikális iszlamista csoporttal, utóbbiak azóta többször megszegték a tűzszünet feltételeit civil és katonai célpontok támadásával.

A tálibok mellett különböző, hadurak által vezetett privát milíciák is fenyegetik a stabilitást Afganisztánban: a közelmúltban több, a ’90-es évekből ismert korábbi hadúr is jelezte, újra felfegyverzi harcosait, hogy a kormánytól függetlenül is szembe szálljon a tálibokkal.

Több ezren menekülnének az Egyesült Államokba

A britekhez hasonlóan az amerikai csapatok is számos afgán segítőt alkalmaztak, akik szintén joggal félnek a jövőtől. Becslések szerint 18 ezer afgán állampolgár már letelepedési vízumért folyamodott az Egyesült Államokban. Afganisztánban. Ők korábban tolmácsként, különleges katonai egységek tagjaként, vagy más módon együttműködtek az amerikai hadsereggel, de a sorsuk egyelőre bizonytalan.

Május 28-án Mark Milley tábornok, a közös főparancsnokság vezetője Washingtonban azt mondta: már elkezdtek kidolgozni egy tervet a tolmácsok és más szakemberek kimenekítésére. Milley megerősítette: a kivonulás után a tálibok jó eséllyel rajtuk próbálnak majd bosszút állni. A tábornok szerint „gyorsan dolgoznak” azon, hogy biztonságban tudhassák korábbi szövetségeseiket.

XS
SM
MD
LG