Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kilenc majmot is beoltottak koronavírus ellen


Gorillák a San Diego-i állatkert egyik társintézményében 2021. január 10-én.
Gorillák a San Diego-i állatkert egyik társintézményében 2021. január 10-én.

Négy orangután és öt csimpánz írt állatorvos-történelmet a San Diego-i állatkertben az elmúlt hetekben. A kilenc majom a világon az első nem emberi főemlős, amelyik megkapta a COVID-19 elleni vakcinát - jelentették be az állatkert illetékesei.

Az egyik beoltott majom a 28 éves szumátrai orangután, Karen. Ő már 1994-ben a címlapokra röpítette az állatkertet, amikor is az első, majmokon elvégzett nyitott szívműtét alanya volt.

Mind a kilenc állat megkapta már mind a két dózist az eredetileg kutyáknak és macskáknak szánt kísérleti vakcinából. Mellékhatásokat nem tapasztaltak náluk, valamennyien jól vannak, tudta meg a Reuters Darla Davis-től, az állatkert szóvivőjétől.

Több majom is elkapta a vírust

Az állatkert vezetői azután döntöttek az oltásról, hogy a hozzájuk tartozó szafariparkban nyolc gorilla betegedett meg januárban koronavírusban. Ez volt az első olyan ismert eset, amikor majmoknak adták át a vírust.

A nyolc gorilla – köztük a 48 éves ezüsthátú hím, Winston, akinek tüdőgyulladása és szívbetegsége is volt –, időközben már jobban van, úton a teljes felépülés felé – mondta Davis.

Winstont különböző gyógyszerekkel kezelték, köztük egy, nem embereknek kifejlesztett koronavírus antitest terápiával.

A szafariparkos gorillák nem kaptak vakcinát, mert az állatorvosok arra jutottak, hogy a szervezetük már kitermelte az antitesteket. Azt gyanítják, hogy a betegséget egy tüneteket nem mutató gondozótól kapták el.

"Félig robotok leszünk" - tévhitek a vakcinákról kontra valóság
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:21 0:00

Édességekkel vonták el a figyelmüket

A védőoltásra kiválasztott orangutánok és csimpánzok azok között a majmok között vannak, akikről úgy gondolják, hogy a legkönnyebben kaphatják el a vírust és akiket a legkönnyebb beoltani. Úgy adták be nekik a vakcinát, hogy finomságokkal vonták el a figyelmüket a tűtől.

Az állatkert munkatársai januárban kezdték az oltást, februárban folytatták és márciusban fejezték be – mondja a szóvivő.

Fajok közötti vakcinahasználat

A vakcinát, melyet a Zoetis állatgyógyszergyártó fejlesztett ki, nem tesztelték majmokon. De a fajok közötti vakcinahasználat nem rendkívüli, a majmok már kaptak korábban emberi influenza- és kanyaróoltást – magyarázta Nadine Lamberski, a San Diego-i Természeti Szövetség illetékes vezetője. A szövetség tulajdonában van az állatkert és a szafaripark is. Mint beszámolt róla, a kilenc majom az első, nem emberi főemlős, amely bármilyen COVID-19 vakcinát kapott.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG