Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kilencedik éve működik száműzetésben a Sahtar Donyeck ukrán labdarúgóklub


Darijo Srna az ukrán kupával a kezében 2015. július 25-én
Darijo Srna az ukrán kupával a kezében 2015. július 25-én

Hazai Bajnokok Ligája-mérkőzéseiket Lengyelországban játsszák, és humanitárius túrára készülnek az Egyesült Államokba. Az orosz agresszió üldözte el otthonából az ukrán élvonalbeli labdarúgócsapatot.

A Donbász régióban 2014-ben kezdődött konfliktus óta csak idegenben pályára lépő Sahtar Donyeck története talán egyedülálló a világ futballjában. Darijo Srna sportigazgató az AP-nek azt mondta, hogy klubja „az egyetlen a futball történetében”, amely ilyen próbatételeket állt ki.

A Sahtar 2014 óta nem használhatja négyszázmillió dolláros (150 milliárd forintos) stadionját, kénytelen más ukrán városokban élni és játszani, ahol befogadják őket, az orosz invázió miatt azonban december óta nem volt mérkőzésük.

Ennek ellenére Srna a Bajnokok Ligája új szezonjára és az ukrán Premier League megújítására készül.

„Az országunkat, a földünket támadják – mondta Srna, a Sahtar korábbi csapatkapitánya, akinek 33-as mezszámát a klub visszavonatta. – De még mindig itt vagyunk, még mindig élünk” – tette hozzá.

A hazai bajnokság, amelyet a tavalyi szezonban félbeszakítottak, a tervek szerint augusztusban indul újra.

A Bajnokok Ligája pedig szeptember 6-án indul számukra, miután az UEFA eltiltotta az orosz Zenit Szentpétervárt, és ezzel a Sahtar bejutott a 32 csapat közé. Az orosz klub fellebbezett az UEFA döntése ellen.

„Mi a Bajnokok Ligájában fogunk játszani, ők sehol nem játszanak – mondta Srna az orosz klubokra utalva. – Ők tévén nézhetik” – tette hozzá.

Az, hogy világszerte láthatják őket, „kicsi, de fontos győzelem az ukrán és az európai futball számára” – mondta a sportigazgató. A Sahtar az elmúlt szezonban a Real Madridot, az Inter Milant és a Sheriff Tiraspolt látta vendégül Kijevben.

A nemzetközi mérkőzések már túl nagy biztonsági kockázatot jelentetnének Ukrajnában, ezért a Sahtar a Legia Varsóval tárgyal a három hazai Bajnokok Ligája-mérkőzés megrendezéséről.

„A minimum, amit Lengyelországnak adhatunk, az a Bajnokok Ligája-futball. Megnyitották az országuk ajtaját és a szívüket az ukrán emberek előtt” – mondta Srna.

Annak ellenére hogy több mint százszoros horvát válogatott játékos volt, Srna 15 év és több mint ötszáz mérkőzés után otthonának tartja az ukrán iparvidéken fekvő Donyeck városát. Tíz bajnoki címet nyert a csapattal, és megszerezte a bányászok egyetlen európai trófeáját, a 2009-es UEFA-kupát.

Srna szoros kapcsolatban van a Sahtar milliárdos elnökével, Rinat Ahmetovval, aki az Azovstal acélmű tulajdonosa Mariupolban, amely az ukrán ellenállás szimbólumává vált.

Ahmetov építtette a Donbass Arena stadiont, amely kulcsfontosságú volt abban, hogy Ukrajna társrendezője lehetett a 2012-es Európa-bajnokságnak. Az aréna orosz megszállás miatt jelenleg elhanyagolt állapotban van, de nem rombolták le, mondta Srna.

„Ő a kulcsa a Sahtar sikerének. Ő az a fickó, aki soha nem adja fel” – mondta Srna Ahmetovról, aki a héten kétmillió dollárt ajánlott fel az ukrán labdarúgás újraindításához.

A 16 csapatos élvonalban két feljutott csapatnak kellene szerepelnie a Mariupol és a Chornomorets Odessa helyett, mondta Srna.

A liga célja, hogy minden mérkőzést Ukrajnában játsszanak, bár a Sahtar a jövő hónapban hollandiai és szlovéniai edzőtáborban készül.

Miután áprilisban körbeutazták Európát, hogy a hadsereg számára adománygyűjtő mérkőzéseket játsszanak, a Sahtar kifutott az időből, hogy hasonló utazásra menjen az Egyesült Államokba. Egy decemberi túrára van lehetőség, mondta Srna.

„A legfontosabb, hogy játsszunk, hogy megmutassuk a világnak, hogy még élünk, harcolunk, és hogy szép jövő áll előttünk” – fogalmazott.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG