Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

93 milliós lakbért követelt a polgármester a szociális bérlakásért


Újszentiván nem egy békés település Szeged alatt. Az elmúlt években egymást érték a botrányok. Nemrég a polgármestert is elítélték
Újszentiván nem egy békés település Szeged alatt. Az elmúlt években egymást érték a botrányok. Nemrég a polgármestert is elítélték

Néhány hónapnyi lakbérért több mint 93 millió forintot követelt az újszentiváni polgármester egy gyerekeit egyedül nevelő édesanyától. A csillagászati összegű tartozást az asszonynak 8 napon belül kellett volna rendeznie, annak ellenére, hogy már hónapokkal ezelőtt elmenekültek a bérelt házból, mert a polgármester még tavaly télen elzáratta a vizet az önkormányzati ingatlanban.

Tóth Tímea egyedül neveli három gyerekét. A család két és fél hónapja talált új otthonra egy tiszaszigeti albérletben, közel a szerb határhoz. Több évnyi lakhatási terror miatt hagyták ott a szomszédos falu, Újszentiván önkormányzati házát, amelyet éveken keresztül béreltek. Tóth Tímea azt mondja: a polgármester haragjától még most sem tudnak szabadulni.

„Április 1-én kaptam e-mailben egy levelet az újszentiváni polgármestertől. Aztán, amikor megláttam az összeget, hogy mennyi pénzt követel tőlem, hát akkor felkiáltottam. Hát én nem tudom milyen önkormányzati ingatlant béreltem 93 millió forintért!”

– mesélte a Szabad Európának Tóth Tímea, aki szerint legutóbb 48 ezer forint volt még csak a szociális lakás bérleti díja.

Putnik Lázár Újszentiván polgármestere levelében nemcsak a 93 millió 530 ezer forintos lakbérelmaradást, hanem egy 73 ezer forintos gáztartozást is be akart hajtani az asszonyon. Bónuszként azt is megemlítette a Szabad Európának eljuttatott levelében a falu első embere, hogy a családnak április közepéig át kell adnia a szociális bérlakást az önkormányzatnak, méghozzá kifestve és kijavítva az esetleges hibákat. Mindezt úgy, hogy az önkormányzat már hónapokkal ezelőtt lecserélte a ház zárjait.

Három nullával kevesebb

A gyerekeivel albérletben élő asszony a 93 milliós lakbértartozást a polgármester felszólítása ellenére nem fizette be. Nem is lett volna miből, hiszen sosem voltak százmilliói, ráadásul nemrég műtötték, így Tímea most dolgozni sem tud. Azonban április 8-án újabb levelet kapott, ezúttal a falu jegyzőjétől.

„A levélben természetesen elírás történt a lakbértartozás összegének közlésekor. Tekintettel arra, hogy Önnel az összeg már többször közlésre került, így nem gondolom, hogy Ön ezt nem tekintette elírásnak. Ezzel együtt természetesen elnézést kérünk a hibáért! A továbbiakban ennek okán a határidő módosul, így jelen levél olvasását követő 8 napon belül kell a
93 530 Ft lakbértartozást az Önkormányzat számlájára befizetnie”

– írta Szentirmay Sára Újszentiván jegyzője.

Gépelési hibák

Tóth Tímea és családjának éveken át tartó lakhatási kálváriájáról már korábban írtunk. A család még 2013-ban költözött Újszentivánra az önkormányzat szociális bérlakásába. Tímea, miután elváltak a férjével, a házban maradt és egyedül nevelte a gyerekeit. Az öt évre szóló bérleti szerződésük lejárta után már csak fél éves kontraktust kaptak a polgármestertől. Majd miután ez is lejárt, az asszonynak olyan szerződést küldött az önkormányzat, amely vissza volt dátumozva, ráadásul az adatai sem stimmeltek.

Ezt alá kellett volna, hogy írjam és vissza kellett volna küldenem, de én ezt nem tettem meg, hiszen nem is az én adataim voltak benne” – magyarázta az asszony.

Putnik Lázár polgármester szerint azonban akkor is csak elírás történt.

„​A bérleti szerződésben egy alkalommal valóban tévesen kerültek az adatok feltüntetésre. Mindez elírás miatt történt, mert a szerződések felülírással keletkeztek. A bérlőtől ezért elnézést kértünk és tisztáztuk is vele. Nem jelezte, hogy ez számára problémát okozna, és semmilyen formában nem tartotta fiktív név alattinak a saját szerződését

‒ közölte lapunkkal korábban a polgármester.

Veszélyes viszonyok

Tímea saját bevallása szerint sem tudta mindig időben fizetni a számláka, és néha több hónapnyi közüzemi tartozást is felhalmozott, de ezeket végül, ha késéssel is, de állítása szerint mindig rendezte. Az önkormányzat az elmaradások miatt az elmúlt években már számtalanszor jogszerűen is kirakhatta volna a szociális bérlakásból a nehéz helyzetben lévő családot szerződésszegés miatt, azonban ezt nem tették meg.

Putnik Lázár a vőfélyből lett polgármester, akit két évvel ezelőtt a bíróság jogerősen elítélt fiktív lakosok betelepítése miatt, végül más módszert választott, hogy megszabaduljon a családtól: tavaly októberben az utasítására a vízszolgáltató Alföldvíz Zrt. elzárta a vizet a házban, annak ellenére, hogy a családnak akkor vízdíjtartozása nem is volt.

„Az önkormányzat úgy döntött, hogy gondos gazdaként a vagyonát védve alkalmazza ezt a szankciót” – nyilatkozta a Szabad Európának Putnik Lázár.

Az Utcajogász Egyesület ügyvédje, Kalota Ágnes lakhatási szegénységben élő emberek jogainak és érdekeinek érvényesítéséért dolgozik. Az ügyvéd korábban azt mondta: ha a szolgáltató a polgármester utasítására korlátozta a családnál a szolgáltatást, az jogellenes.

„Tulajdon védelme érdekében nem lehet a vízközmű-szolgáltatást korlátozni. Nem világos, hogy a polgármester mit és hogyan ért el ezzel kapcsolatban, de ha a szolgáltató a polgármester felszólítására korlátozta a vízszolgáltatást úgy, hogy a felhasználónak nem volt tartozása, az abszolút jogellenes és túlterjed a polgármester hatáskörén” – tette hozzá Kalota Ágnes.

Tímea és a gyerekei csak úgy tudtak mosakodni, hogy több órán át folyatták a vizet. Végül a szomszédok segítettek rajtuk, hozzájuk jártak fürdeni és mosni is majdnem két hónapon át.

A család végül január végén költözött el Újszentivánról. Tímea ügyvédhez fordult a családja meghurcolása és az általa jogellenesnek tartott követelések miatt.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG