Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kim Kardashian egymillió dollárral támogatja a karabahi örményeket


Kim Kardashian 2019 októberében látogatott Jerevánba.
Kim Kardashian 2019 októberében látogatott Jerevánba.

A Kardashianok és más örmény-amerikaiak is gyűjtésbe kezdtek a karabahi örménység megsegítésére. Los Angeles polgármestere is szimpátiáját fejezte ki. Azerbajdzsán szerint felháborító, hogy az azeri áldozatokról nem esik szó.

Kim Kardashian örmény származású amerikai celeb, Kanye West rapper felesége, 1 millió dollárt ajánlott fel október 10-én, szombaton az Örmény Alapnak. A szervezet a hegyi-karabahi konfliktus által érintett örményeknek nyújt humanitárius segélyt. Közben, bár hivatalosan tűzszünetet kötöttek az örmény és az azeri erők, vasárnap este is tüzérségi támadásokról számoltak be a konfliktuszóna mindkét oldalán. Az örmények azt állítják, hogy azeri támadás érte Hegyi-Karabah több területét is. Azerbajdzsán szerint pedig az azeri Gandzsa városát érte rakétatalálat vasárnap éjjel.

„Imáimat és jókívánságaimat küldöm a bátor férfiaknak, nőknek és gyerekeknek. Szeretném, ha mindenki emlékezne rá, hogy a távolság ellenére, amely elválaszt minket, nem kötnek minket a határok, és egy globális örmény nemzetet alkotunk közösen” – mondta Kardashian egy Instagramra feltöltött videóban.

A híresség két testvére, Khloe és Kourtney, szintén felhívást intézett követőihez, hogy támogassák a közös örmény adománygyűjtő-akciót.

Az amerikai örmény diaszpóra tüntetést szervezett

A felhívás után egy nappal ezrek vonultak az utcára az örmények mellett Los Angelesben, a tömeg örmény zászlókkal és táblákkal vonult fel. Vasárnap folyamán legalább húszezer ember gyűlt össze Törökország Beverly Hills-i konzulátusa előtt, hogy tiltakozzon, amiért Ankara támogatja Azerbajdzsánt az örmények ellen vívott harcban.

Los Angeles örmény közössége szintén gyűjtésbe kezdett a karabahi örménység megsegítésére, több étterem akciókat hirdetett: a vevők az ételek árának egy részével az örménységet támogatják. Dél-Kaliforniában él az Egyesült Államok örmény kisebbségének jelentős része, 2000-ben Los Angeles East Hollywood kerületének egyik szomszédságát „Kis Örményországra” keresztelték át. Oroszország után az Egyesült Államokban él a legnagyobb számú örmény diaszpóra.

People marched in Los Angeles in support of Armenia and Nagorno-Karabakh on October 11.
People marched in Los Angeles in support of Armenia and Nagorno-Karabakh on October 11.

Los Angeles polgármestere is megszólalt

Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere Twitteren fejezte ki támogatását a tüntetőknek, és több más polgármesterrel közösen nyílt levélben fordult Mike Pompeo amerikai külügyminiszterhez. A levélben azt kérte, hogy az Egyesült Államok segítse a konfliktus rendezését.

„Mint az örmény-amerikai közösségek választott képviselői szerte az országban, osztozunk a Arcahban [Hegyi-Karabah örmény neve] dúló erőszak, a növekvő civil áldozatok, valamint a helyi hatalmak, Irán és Törökország beavatkozása miatt érzett aggodalomban” – olvasható a külügyminiszternek címzett levélben. - „Arra kérjük [a külügyminisztert], hogy segítsen, hogy Örményország és Azerbajdzsán ismét a tárgyalóasztalhoz üljenek, és abban, hogy Törökország lépjen hátra a konfliktusból.”

Azerbajdzsán egyik vezető diplomatája felháborodását fejezte ki a levél miatt, amiért nem említi a harcok azeri civil áldozatait, és azt, hogy azeri településeket is értek rakétatámadások.

„[…] hogyan képes kiállni az ártatlan azeri civilek örmény gyilkosai mellett?” – írta Naszimi Ahgajev a Twitteren.

Törékeny tűzszünet

Örményország miniszterelnöke és Azerbajdzsán elnöke pénteken állapodott meg egy moszkvai tárgyaláson a tűzszünetről – azzal a céllal, hogy elszállíthassák a harcokban meghalt katonák és civilek holttestét, és hadifoglyokat cseréljenek –valamint az „érdemi” béketárgyalások megkezdéséről is szó esett. Ennek ellenére a tűzszünet óta mindkét fél kölcsönösen a harcok folytatásával vádolja a másikat. Az azeri és az örmény erők is arról számoltak be, hogy vasárnap éjjel a másik fél civil célpontokat támadott.

Hegyi-Karabah és a környező régiók hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartoznak, 1991 óta viszont az örmény etnikumú erők fennhatósága alatt állnak (2017-től Arcahi Köztársaság néven). A területen 1994-ig véres háború folyt a felek között, és azóta is folyamatos a feszültség a régióban, az évtizedek alatt több százan haltak meg a határvillongásokban.

Legutoljára 2016-ban tört ki komolyabb harc, akkor több mint 200 áldozata volt az incidensnek. Sokak szerint a mostani összecsapás, amelynek már júliusban is voltak előzményei, a legsúlyosabb az 1994-es tűzszünet óta.

Az AP, NBC Los Angeles, Eater LA, és az AFP közreműködésével.
XS
SM
MD
LG