Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Az oroszbarát csapatok egyik tankja az Azovstal acélgyár közelében, Mariupolban 2022. május 5-én
Az oroszbarát csapatok egyik tankja az Azovstal acélgyár közelében, Mariupolban 2022. május 5-én

Újabb civileket evakuáltak alagutakon át a mariupoli acélgyárból

Magyarország további engedményeket kaphat az EU-s olajembargóval kapcsolatban, közben sajtóértesülés szerint Horvátország is felmentést kérhet. Szakértők nem tartják valószínűnek, hogy Putyin mozgósítást jelent be a győzelem napi ünnepségeken, május 9-én.

15:19 2022.05.06.

Valószínűtlen a győzelem napi mozgósítás Oroszországban

Szakértők arra alapozzák ezt a véleményt, hogy a háború gyorsan veszítene népszerűségéből, ha általános sorozás indulna, ezért a győzelem napján a szovjet nosztalgiát erősítő, szimbolikus gesztusok várhatók inkább.

Korábbi hírek szerin Vlagyimir Putyin elnök azt remélte, hogy a május 9-i oroszországi, győzelem napi ünnepségre, a náci Németország feletti győzelem évfordulójára legalább a részleges sikert, például a Donbász elfoglalását bejelentheti.

14:23 2022.05.06.

Horvátország is felmentést kér az uniós olajembargó alól – értesült a Vecernji List

Ahorvát napilap brüsszeli tudósítója nem hivatalos forrásokra hivatkozva ír arról, hogy Horvátország felmentést kér a készülő európai uniós olajembargó alól a rijekai finomító részére, hogy továbbra is exportálhasson Oroszországból olyan kőolajszármazékokat, amelyek a dízel gyártásához szükségesek. Az MTI szerint a lap megkeresésére az INA horvát olajipari vállalat közölte: a vákuum gázolaj (VGO) elengedhetetlen a dízel gyártásához és az INA továbbra is elkötelezett a vásárlása mellett. A horvát lap emlékeztet arra, hogy több ország is felmentést kért az embargó alól.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, a magyar kormány sem szavazza meg ebben a formában az újabb uniós javaslatcsomagot, amely Orbán Viktor szerint felérne egy gazdasági atombombával, vége lenne a rezsicsökkentésnek, 700 forintba kerülne a benzin és 800-ba a gázolaj.

13:46 2022.05.06.

Újabb civileket menekítettek ki a mariupoli acélüzemből

Andrij Jermak, a kijevi elnöki hivatal vezetője arról számolt be pénteken, hogy alagutakon keresztül újabb civileket evakuáltak a szinte porig rombolt dél-ukrajnai kikötővárosban található gyárból.

A mariupoli ellenállás utolsó bástyájának számító üzemben sajtóhírek szerint mintegy kétezer katona tartózkodik. Ukrán tisztségviselők szerint több száz civil is a létesítményben keresett menedéket az ostrom elől.

„Újabb szakaszát folytattuk le az emberek kimenekítésére irányuló összetett műveletnek Mariupolból és az Azovstal-üzemből. Elmondhatom, hogy már csaknem ötszáz civilt evakuáltunk” – tájékoztatott Jermak.

Azt nem tudni, hogy még hány civil van a területen. (AP)

Orosz erők a mariupoli Azovstal acélgyár közelében 2022. május 5-én
Orosz erők a mariupoli Azovstal acélgyár közelében 2022. május 5-én

13:19 2022.05.06.

Csaknem 25 millió tonna gabona nem tudja elhagyni Ukrajnát

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki tájékoztatása szerint mintegy 25 millió tonna exportra szánt gabona rekedt Ukrajnában a lerombolt infrastruktúra és a lezárt fekete-tengeri kikötők miatt.

Josef Schmidhuber, a szervezet igazgatóhelyettese úgy vélekedett, hogy a helyzet „szinte groteszk”. (Reuters)

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG