Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre több a tálibok által elkövetett merénylet Kabulban


Az afgán biztonsági erők egy autóra rögzíthető robbanószerkezet pusztítását vizsgálják Kabulban, 2021. január 18-án.
Az afgán biztonsági erők egy autóra rögzíthető robbanószerkezet pusztítását vizsgálják Kabulban, 2021. január 18-án.

Egy amerikai felügyelő szervezet legfrissebb jelentése szerint Kabulban nő a tálib támadások száma, amelyeknek célpontjai egyre inkább a kormánytisztviselők, az aktivisták és az újságírók közül kerülnek ki.

A felügyelő szervezet jelentését akkor adták ki, amikor a Biden-kormány éppen azt tervezte, hogy átvizsgálja az Egyesült Államok és a tálibok között tavaly februárban Donald Trump elnöksége alatt aláírt békemegállapodást.

„Az ellenséges támadások száma Kabulban magasabb volt, mint az előző negyedévben. … Sokkal magasabbak voltak, mint tavaly ugyanebben a negyedévben " – idézte az Afganisztánban állomásozó amerikai erőket a SIGAR jelentés.

A SIGAR néven ismert, Afganisztán újjáépítéséért felelős különleges főfelügyelő figyelemmel kíséri, hogy mi történik azokkal a dollármilliókkal, amelyeket az Egyesült Államok a háború sújtotta Afganisztánra fordít.

Decemberben kezdődött a tálibok újabb támadási hulláma

A január 30-án közzétett jelentés szerint a tálib támadások száma 2020 utolsó negyedévében valamivel alacsonyabb volt Afganisztán-szerte, mint az előző negyedévben, viszont magasabb volt, mint 2019 ugyanezen időszakában.

Afganisztánban a tálibok újabb támadási hullámot indítottak el decemberben. Többek között két napig tartó csapásokat mértek az északi Baglán és a déli Uruzgan tartományokra, amelyek során az afgán biztonsági erők legalább 19 tagját megölték. Kabulban egy útszéli bomba felrobbantott egy járművet, amelynek következtében ketten megsebesültek. Egy ügyvédet pedig célzott gyilkossággal lelőttek.

A Resolute Support elnevezésű NATO által vezetett afganisztáni misszió tavaly október 1. és december 31. között 2586 civil áldozatról számolt be, akik közül 810-en meghaltak, 1776-en pedig súlyosan megsebesültek - áll a SIGAR jelentésben.

A jelentés szerint a saját készítésű robbanószerkezettel elkövetett merényletek száma ebben a negyedévben csaknem 17 százalékkal nőtt, míg a mágnesesen rögzített „ragadós bombák"-kal támadások szintén megnövekedtek.

Az afgán kormányt már tíz éve támogatja az USA

Az Egyesült Államok azóta támogatja az afgán kormányt, mióta a 2001. szeptember 11-i támadások után megtámadta Afganisztánt és megdöntötte a tálibok hatalmát, akik akkor az országot irányították és az al-Kaida vezetőjét, Oszama Bin Ladent rejtegették.

Az Egyesült Államok továbbra is évi mintegy 4 milliárd dollárt költ az afgán biztonsági erők megsegítésére. Az amerikai hadsereg a hónap elején közölte, hogy sikerült elérnie a célját és az Afganisztánban állomásozó katonák számát mintegy 2500-ra csökkentették.

A magas rangú amerikai parancsnokok szkeptikusak a tálibok béke melletti elkötelezettségükkel kapcsolatban, bár azt mondják, hogy a jelenlegi csapatlétszámmal is képesek teljesíteni az afganisztáni missziójukat.

„Amint az amerikai ügynökségek lábnyoma folyamatosan csökken az országban, egyre fontosabbá válik, hogy az Egyesült Államok és más adományozók agresszív és hatékony felügyeletet folytassanak a dollárok és a programok felett" – mondta John F. Sopko, az afgán újjáépítés különleges főfelügyelője.


Készült az AP tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG