Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden: Az afganisztáni kivonulás volt a legjobb döntés az Egyesült Államok számára


Joe Biden beszéde közben a washingtoni Fehér Házban 2021. augusztus 31-én
Joe Biden beszéde közben a washingtoni Fehér Házban 2021. augusztus 31-én

Az afganisztáni kivonulás volt a legjobb döntés az Egyesült Államok számára – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök, hozzátéve, hogy vállalja a felelősséget.

Televíziós beszédében Biden elmondta, el kellett határozni, hogy megerősítik-e ismét a csapatok jelenlétét, vagy pedig távoznak, és szerinte utóbbi volt „a helyes, a bölcs döntés, a legjobb Amerika számára”.

„Nem volt már világos célja a nyitott végű afganisztáni missziónknak – mutatott rá egy nappal azután, hogy az utolsó amerikai katona is elhagyta a dél-ázsiai országot. Hozzátette, a kivonulás – a más országok átalakítását célzó nagyszabású katonai műveletek korszakának is a végét jelenti”.

Az Egyesült Államok és szövetségesei több mint 123 ezer embert evakuáltak azóta, hogy az iszlamista lázadó tálibok két évtized megszállás után újra átvették az uralmat Kabul felett is. A kimenekítettek többsége a nemzetközi erőket korábban segítő helyiek és családtagjaik közül került ki. Közel sem sikerült azonban mindenkit kijuttatni, akit szerettek volna.

„Nem akartam sem meghosszabbítani ezt a végtelen háborút, sem egy végtelen kivonulást” – hangsúlyozta Biden, és azon véleményének adott hangot, hogy országának nem áll „létfontosságú nemzeti érdekében” az afgán konfliktus.

„Egyszerűen nem gondolom, hogy Amerika biztonságát növelné, ha továbbra is katonák ezreit állomásoztatnánk és dollármilliárdokat költenénk el Afganisztánban” – fogalmazott.

Az elnök a legfontosabb prioritásnak annak garantálását nevezte, hogy Afganisztán soha többé ne lehessen kiindulópontja egy terrortámadásnak az Egyesült Államok ellen, ahogy az a 2001. szeptember 11-i merényletek esetében volt.

Mindössze néhány órával az utolsó amerikai katonai szállító repülőgép felszállása után harcokról érkeztek hírek Afganisztán utolsó, még nem a tálibok kezén lévő tartományából, a fővárostól mintegy száz kilométerre lévő Pandzsírból.

Diplomáciai erőfeszítések

Jelentések szerint legalább száz amerikai állampolgár még Afganisztánban van, a washingtoni kormány pedig elkötelezett a kijuttatásuk mellett, amennyiben ki akarnak jutni.

Joe Biden elmondta, hogy Antony Blinken külügyminiszter tárgyalásokat folytat arról, hogy biztonságban elhagyhassák az országot azok az amerikai vagy külföldi állampolgárok, illetve helyiek, akik távozni szeretnének és jogosultak is rá.

„A tálibok a nyilvánosság előtt, televíziós és rádiónyilatkozatokban vállalták, hogy biztonságban kiengednek mindenkit, aki távozni akar, azokat is, akik együtt dolgoztak az amerikaiakkal (…) Megvannak az eszközeink arra, hogy biztosítsuk e vállalások betartását” – szögezte le.

Az elnök egyúttal azt üzente a kabuli repülőtéren legkevesebb száznyolcvan halálos áldozattal járó, előző heti robbantást elkövető Iszlám Állam Horászán terrorszervezetnek, hogy „még nem végeztünk veletek”.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG