Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghívták Kínába Orbán Viktort, telefonon tárgyalt a kínai elnökkel


Orbán Viktor miniszterelnök 2021. február 9-én budapesti irodájából videókonferencián vesz részt a Kína és a kelet-közép-európai országok közötti csúcstalálkozón
Orbán Viktor miniszterelnök 2021. február 9-én budapesti irodájából videókonferencián vesz részt a Kína és a kelet-közép-európai országok közötti csúcstalálkozón

A magyar kormányfő és külügyminisztere, Szijjártó Péter is beszámolt közösségi oldalán a Kínai Népköztársaság elnökével, Hszi Csin-pinggel telefonon folytatott tárgyalásról. Főleg a járványról és a vakcinákról beszélt videójában Szijjártó Péter, a Fudan Egyetemet nem említette.

A megbeszélésről Szijjártó Péter annyit közölt, hogy elsősorban a világjárvánnyal szembeni védekezés során kialakított együttműködés volt a téma.

Példaként említette azt a nagy mennyiségű kínai koronavírus elleni oltóanyagot, amely a múlt héten, illetve csütörtökön, mint Szijjártó mondta, éppen az elnöki-miniszterelnöki tárgyalással egy időben érkezett Magyarországra. 1,7 millió adag oltóanyag érkezett eddig Kínából Magyarországra, ehhez csütörtökön újabb 400 ezer adag Sinopharm-vakcina érkezett. (Összesen 600 ezer vakcina volt a magyar kormánygépen, de ebből 200 ezer a grúzoknak megy.)

Szijjártó Péter beszámolójából az derül ki, hogy újabb adag oltóanyag érkezéséről, a következő hetek szállítási menetrendjéről egyeztetnek.

Az Orbán Viktor Facebook-oldalára kitett fotóból és a hozzáfűzött néhány sorból még ennyi sem derül ki, az viszont igen, hogy meghívta őt Hszi Csin-ping Kínába, amit ő el is fogadott.

Egyik posztban sincs szó arról, hogy a magyar kormány a Diákváros helyén inkább a kínai Fudan egyetem campusát építené meg Budapesten, és ehhez több mint 450 milliárd forintos hitelt venne fel Kínától.

Nem sokkal korábban Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere arról írt a Facebookon, hogy lejárt az a határidő, ameddig válaszolnia kellett volna a kormánynak arra az adatigénylési beadványára, amellyel a kínai egyetem Magyarországra telepítésével összefüggő összes kormányzati előterjesztés nyilvánosságra hozatalát kérte. A Miniszterelnökség közölte, 45 nap múlva válaszol a kérdésére.

Ameddig a kormány nem teremti meg a beruházás minden részletének teljes nyilvánosságát, addig nincs is miről tárgyalnunk, vagyis a kínai egyetem építéséhez sem járulunk hozzá” – írta posztjában a főpolgármester.

Nem sokkal később Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón közölte, közzéteszik a Fudan Egyetemmel kötött megállapodást magyar és kínai nyelven, és az állami felügyelet a közösen működtetett kínai‒magyar alapítványban biztosított lesz.

XS
SM
MD
LG