Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kínai vakcina mellett érvelt Orbán Viktor, milliószámra tudna a kormány szerezni


Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács épületében, Brüsszelben, 2020. december 11-én
Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács épületében, Brüsszelben, 2020. december 11-én

A miniszterelnök szerint nincs kockázata a kínai vakcinának és ebből tömegével tudna napokon belül szerezni a kormány. Bejelentette: jövő januártól teljes adó- és járulékmentességet kapnának a 25 évesnél fiatalabb magyar munkavállalók.

Orbán Viktor azt mondta, hogy rövid időn belül több millió kínai vakcinát tudna beszerezni a magyar kormány, most is vannak Pekingben képviselői, akik erről tárgyalnak. A miniszterelnök szerint nincs kockázata a kínai oltóanyagnak, tízmillió számra oltanak vele, de van egy protokoll, amin végig kell mennie.

"Ha az egészségügyi hatóságok elvégzik a dolgukat és a kínai vakcinát is tudjuk használni, akkor olyan gyorsan tudunk oldani, hogy talán még jóval nyár előtt is vissza kaphatjuk a régi életünket"

- fogalmazott a kormányfő, aki szerint, ha az uniós beszerzésekre vár az ország, akkor ez csak nyár végére, őszre sikerül.

Ismét bírálta az Európai Uniót

A britek beoltották a lakossága 4%-át, míg az EU-ban átlagosan 1% alatti ez az arány, vagyis nincs elég vakcina Európában - mondta Orbán Viktor, aki szerint ezek után kérdés, jó döntést hozott e az uniós tagállamok 27 miniszterelnöke, amikor a közös vakcinabeszerzésről határozott.

Kezdődik a harmadik kockázati csoport oltása

Orbán Viktor szerint a vakcina iránti bizalom egyre erősebb, egyre inkább nő az oltási kedv. Az egészségügyben dolgozók és az idősotthonokban élők, ott dolgozók oltását lassan befejezik, most a 60 év feletti krónikus betegségben szenvedők következnek. Ez 1 millió 756 ezer embert jelent, és "ennyi kínai vakcina lenne is".

Szerinte ez a csoportot a kínai vakcinával két hétvége alatt be lehetne oltani.

Az elmúlt 24 óra magyar járványügyi adatai

Orbán Viktor bejelentette a friss számokat is a Kossuth Rádióban. Az elmúlt 24 órában 1 513 újabb magyarnál mutatták ki a fertőzést, ezzel 349 149 főre nőtt itthon a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 111 többségében idős, krónikus beteg, az elhunytak száma velük 11 177 főre emelkedett. A kormányzati járványportál adatai szerint a gyógyultak száma jelenleg 225 021 fő, az aktív fertőzötteké 112 951. Kórházban 4 600 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 337-en vannak lélegeztetőgépen.

Csütörtökök estig összesen 105 728 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint idősotthonban lakók és dolgozók.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban bejelentetten azt is, hogy „legkésőbb 2022. január elsejétől azoknak a fiataloknak, akik még nem töltötték be a 25. életévüket, teljes jövedelemadó-mentességet" adnak.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG