Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem teszi kötelezővé a koronavírus elleni oltást a kormány


Koronavírus elleni vakcinát készítenek elő oltáshoz egy közösségi egészségügyi központban Qingdao-ban, a kínai Shandong tartományban, 2021. január 5-én
Koronavírus elleni vakcinát készítenek elő oltáshoz egy közösségi egészségügyi központban Qingdao-ban, a kínai Shandong tartományban, 2021. január 5-én

Kampányt indítanak, hogy minél többen oltassák be magukat, de kötelezővé nem teszik – jelentette a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely kínai vakcina nagy mennyiségű beszerzéséről is beszélt a Kormányinfón.

Korábban Szlávik János infektológus arról beszélt, hogy akkor lenne értelme kötelezővé tenni az oltást, ha a vírust így végleg el lehetne vele pusztítani, a koronavírus azonban velünk marad, időnként fel fog bukkanni más betegségekkel, de a szakember szerint újabb járványt nem fog okozni.

A Dél-Pesti Centrumkórház infektológusa azt is felvetette, hogy a nyájimmunitás érdekében fontolóra kellene venni a 18 évesnél fiatalabbak oltását is.

Gulyás Gergely szerint két hét alatt végezni lehetne az oltással

A kormány kampányt indít, hogy minél többen regisztráljanak a koronavírus elleni oltásra, de az továbbra is önkéntes lesz, a kormány a jövőben sem teszi kötelezővé.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón azt mondta, Magyarország képes arra, hogy egy nap alatt több mint félmillió embert oltsanak be, ha van elegendő vakcina. Ha így lenne, két héten belül végezni lehetne az oltással – állítja Gulyás Gergely.

Jöhet a kínai vakcina

Gulyás Gergely lassúnak nevezte az EU-s oltóanyag-szállítást, mert 100 ezer alatt van az unión keresztül Magyarországra érkező heti mennyiség, amivel körülbelül 30 hétig tartana 3 millió ember beoltása.

Máshonnan is kell vakcinát beszerezni, a kínai a Sinopharmmal gyakorlatilag meg is állapodtak, az első adag – ami akár egymillió is lehet – szállításának időpontja csak a magyar engedélyezés gyorsaságától függ – közölte a miniszter.

Azt mondta, akkor lehet enyhíteni a korlátozásokon, ha a járványgörbe továbbra is lefelé tart, vagy az átoltottság eléri azt a szintet, amikor a legveszélyeztetettebbek már nem kaphatják el a vírust.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG