Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kínában romlik a vírushelyzet, egy várost lezártak


A festői tájáról híres Csangcsiacsie az a kínai város, amelyet most a koronavírus miatt lezártak. A kép híres üveghídjáról 2016. augusztus 2-án készült
A festői tájáról híres Csangcsiacsie az a kínai város, amelyet most a koronavírus miatt lezártak. A kép híres üveghídjáról 2016. augusztus 2-án készült

Kínában a koronavírus-járvány másfél évvel ezelőtti kitörése óta most a legsúlyosabb a helyzet. Szerdán országszerte több tucat új esetet regisztráltak. Egy várost hermetikusan lezártak, a vezetőit megbüntették.

Az első hullám tavalyi megszelídítése óta a kínaiak gyakorlatilag vírusmentesen éltek, rendkívül szigorú határellenőrzéssel, helyi távolságtartási és karanténintézkedésekkel. Ezek elejét is vették a járvány újabb hullámainak, mielőtt azok a szétszórt, kisebb esetekből kifejlődhettek volna.

Most az országot fokozott készültségbe helyezték, mivel a keleti Nanking város nemzetközi repülőteréhez kapcsolható új esetek legalább 17 tartományt érintettek. Kína 71 új koronavírus-esetet jelentett szerdán: ezek mindegyike országon belüli fertőzés volt, és több mint a felük a tengerparti Csiangszu tartományban történt, amelynek Nanking a fővárosa.

Lezárások és fegyelmik az Avatar városában

Közben újabb Covid–19-gócpont alakult ki Csangcsiacsie városában, egy homokkőszikláiról, barlangjairól, erdeiről és vízeséseiről híres festői vidéken, amely az Avatar című filmben megjelenő tájat is inspirálta.

A város vasárnap lezáratta a helyi lakónegyedeket, így próbálja elejét venni annak, hogy az emberek elhagyják az otthonukat. Kedden azt az utasítást adták ki, hogy senki sem távozhat a városból, legyen akár turista, akár helyi lakos.

A városi Kommunista Párt fegyelmi bizottsága szerdán közzétette azoknak a helyi tisztségviselőknek a listáját, akik „negatív hatást gyakoroltak” a járvány megelőzését és ellenőrzés alatt tartását célzó munkára, őket megbüntetik.

Maga a város csak 19 esetet jegyzett a múlt hét óta, ebből három tünetmentes. A csangcsiacsiei járványkitöréshez kapcsolódó egyedi esetek azonban legalább öt tartományra terjedtek ki – írja a sanghaji kormánylap, a Paper.

Van, ahol még rosszabb a helyzet

Sokkal magasabb számokat jelentettek Jangcsu városából, Nanking mellől, ahol kedden 126 új esetet jegyeztek fel.

Vuhanban, az ország közepén fekvő városban, ahol 2019 végén az első Covid–19-eseteket feljegyezték a tömeges tesztelés azt mutatta, hogy néhány újonnan bejelentett eset nagymértékben hasonlít a Csiangszu tartományban felfedezettekhez. Ezeket az először Indiában azonosított, könnyen terjedő delta-variáns okozta.

A kínai oltóanyaggyártók nem osztották meg nyilvánosan a valós adatokat arról, mennyire hatékonyak a vakcináik a delta-variánssal szemben, bár tisztviselők szerint megakadályozzák a súlyos betegséget és a kórházi kezelést.

A népesség negyven százaléka védett

Kína keddig több mint 1,71 milliárd adag vakcinát adott be 1,4 milliárd lakosának. Nem világos, hogy hányan kaptak mindössze egy adagot vagy hány embert oltottak be teljesen, de korábbi jelentések szerint a lakosság legalább negyven százaléka teljesen védett.

A 71 helyi megbetegedésen kívül 25 külföldi utazó kapta el a koronavírust és van karanténban, így szerdán összesen 96 új esetet regisztráltak. Az Országos Egészségügyi Bizottság azt is közölte, hogy 15 olyan ember tesztje lett pozitív, akinek nincsenek tünetei.

Kínában 4636 halálesetet és 93 289 Covid–19-megbetegedést regisztráltak összesen, ezek többsége az eredeti, Vuhanban kitört járványhoz kapcsolódik, amely a múlt év elején érte el csúcspontját.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG