Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tajvan miatt hívta ki Peking haragját az Európai Parlament


Egy résztvevő sétál az Európai Unió és Kína zászlaja előtt egy magas szintű EU–Kína gazdasági tanácskozáson Pekingben 2018. június 25-én
Egy résztvevő sétál az Európai Unió és Kína zászlaja előtt egy magas szintű EU–Kína gazdasági tanácskozáson Pekingben 2018. június 25-én

Az Európai Uniónak el kell mélyítenie a kapcsolatát Tajvannal, meg kell kezdenie a munkát a befektetési megállapodáson – jelentették ki az uniós törvényhozók csütörtöki állásfoglalásukban. Ezzel feldühítették Pekinget, akivel a 2020-ban kötött hasonló egyezményét az EU most éppen jegeli.

Az Európai Parlament a franciaországi Strasbourgban 580:26 arányú szavazattöbbséggel támogatta a nem kötelező érvényű állásfoglalást, amelyben arra kéri a közösség végrehajtó testületét, az Európai Bizottságot, hogy „sürgősen kezdjen hozzá a kétoldalú beruházási megállapodás hatástanulmányaihoz, a nyilvános konzultációhoz és a hatáskörök meghatározásához”.

A képviselők azt is követelik, hogy a közösség tajpeji kereskedelmi irodáját nevezzék át az Európai Unió tajvani irodájává, ami magasabb szintre emeli a képviseletet, jóllehet sem az EU-nak, sem tagállamainak nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata Tajvannal, amelyet Kína a saját területének tart.

Aláássa Kína szuverenitását

Vang Ven-bin kínai külügyi szóvivő „határozottan elítélte” a lépést.

„Az EU parlamentjének azonnal le kell állnia az olyan szavakkal és tettekkel, amelyek aláássák Kína szuverenitását és területi épségét” – mondta Pekingben újságíróknak.

A tajvani külügyminisztérium köszönetét fejezte ki a támogatásért, mondván, hogy az állásfoglalás „mérföldkövet jelent” az unióval folytatott kapcsolatokban.

A katonai feszültség Kína és Tajvan között megnőtt, amikor Tajpej kijelentette, hogy Peking 2025-re képes lesz „teljes körű” invázióra a sziget ellen.

A félvezetőhiány felértékeli Tajvant

Az EU 2015-ben felvette Tajvant a befektetési egyezményre jogosult kereskedelmi partnerei listájára, de azóta nem tárgyalt a demokratikus kormányzás alatt álló szigettel erről, jóllehet Tajpej nagyon szeretné a megállapodást.

Az EU és fő kereskedelmi partnere, Kína között tavaly megkötött hasonló megállapodást hónapok óta akadályozzák. Az Európai Parlament jegeli a ratifikálását, miután Peking szankciókat vezetett be uniós törvényhozók ellen egy emberi jogi vita miatt.

A technika terén nagyhatalom Tajvan közben egyre vonzóbbá válik az EU számára a félvezetők globális hiánya miatt. Brüsszel lobbizni kényszerült a kulcsfontosságú tajvani chipgyártóknál, hogy fektessenek be a közösségben is, ahogy az Egyesült Államokban tették.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG