Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagyon sok kisgyerek halt bele az elmúlt években a kínai oltásokba


Veszettség elleni oltásokat pakolnak a koronavírus elleni oltás fejlesztésében is közreműködő Yisheng Biopharma dolgozói 2020. június 9-én.
Veszettség elleni oltásokat pakolnak a koronavírus elleni oltás fejlesztésében is közreműködő Yisheng Biopharma dolgozói 2020. június 9-én.

Jövő évben nagyjából 12 milliárd adag, javarészt nyugati országokban fejlesztett koronavírus elleni oltást fognak tudni legyártani a világon, írja az AP.

Csakhogy ebből már most 9 milliárdot lefoglaltak a legfejlettebb országok. Kanada például már most több mint ötször annyi vakcinát vett, mint amennyi a teljes lakosságának elég lenne.

Azaz fennáll a veszélye, hogy legszegényebb ország lakói még nagyon sokáig nem lesznek beoltva, mert nem lesz mivel. Ami egyébként elkerülhető szenvedéseket és ezen országok további leszakadását okozná. Emellett új koronavírus-járvány is kitörhet, ha rengeteg emberben hagyjuk terjedni a betegséget.

Az ENSZ kapcsolódó programja, a COVAX eddig teljes kudarc, mert nem kaptak hozzá elég pénzt. 5 milliárd adag vakcinát terveztek venni, eddig 200 milliót szereztek meg ténylegesen, fele-fele arányban az Astrazeneca és a Novovax gyógyszeréből.

Megoldás lehet az AP szerint a kínai oltások színrelépése. Itt hat hatóanyag van épp a klinikai tesztek utolsó fázisában, és az ország járvány miatt is megtépázott nemzetközi hírnevének is jót tehetne, ha gyógyító tudományos nagyhatalomként tud megjelenni.

Csakhogy sok helybeli kínai sem bízik a kínai gyógyszerek minőségében az elmúlt évek sorozatos botrányai után. 2013-2016 között legalább 21 kisgyerek halt meg a kínai oltásgyártók rossz minőségű termékei miatt.

Voltak komoly gondok

A vuhani Biológai Termékek Intézete, a kínai Sinopharm leányvállalata például 2018-ban került a címlapokra, amikor többszázezer hatástalan diftéria, teteanusz és szamárköhögés elleni oltást szállítottak le. Állításuk szerint elromlott az egyik gépük.

Ugyanebben az évben a Changseng gyógyszercég szintén többszázezer hatástalan hasonló oltást adott el, amiről a cégnél tudtak is. Itt még azt állapították meg a kínai hatóságok, hogy a veszettség elleni oltásuknál ráadásul szándékosan hamisították meg a cégnél az adatokat. Az így nem teljesen ismert hatású szerből már 250 ezer oltást eladtak, mire kiderült a csalás.

"Őket nem lehet embernek hívni. Ezek sátánok a pokolból."

- mondta a felhábordott Mo Li shandongi kisgyerekes anyuka az érintett gyógyszercég dolgozóiról és a kínai szabályozókról akkor a Guardiannek. "Mintha egy robbanás történt volna a fejemben", magyarázta a helyzetről, amikor megtudta a hírt és azonnal elkezdte a 17 hónapos kisfia egészségügyi adatait kikutatni.

"Egyetlen gondolatom volt: kérem, csak ne az én fiamat, kérem, csak ne az én fiamat."

- mondta Mo Li. Pedig a kínai szabályozás gyorsan reagált, például letiltották az "oltás" szót a Weibo kínai közösségi médiafelületről.

Qi Jing egyedülálló apa a hároméves kislánya miatt követelt információt, 60 másik szülővel együtt. Ezért elvitték a rendőrök. A rendőröktől egyébként azt a tanácsot kapták a szülők, hogy ne kritizálják a kormányt, az érintett cégekre fókuszáljanak.

"Az első és legfontosabb hiba a szabályozóké. Ha úgy ellenőriznék a közegészséget, ahogy kéne, akkor ezek a cégek nem tudnának hamisítványokat gyártani."

- vélte a tanács ellenére Qi Jing. "Egyeseket megvertek. Másokat elzártak [...] Nem tudom, mit tegyek", mondta pár hónappal később.

He Fengmei anyuka elmondása szerint részlegesen lebénult a kislánya a rossz minőségű oltás miatt. Pekingbe ment tüntetni ezért, ő megúszta annyival, hogy hazaküldték Henan tartományba.

2016-ban 90 millió dollár értékű, különböző oltást tároltak helytelenül Shandong tartományban. Kétmillió adagot adtak el belőlük az évek során. Egy évvel korábban gyerekek százai betegedtek meg Henanban, amikor lejárt oltásokkal oltották be őket.

"Minden helyi kínai barátom gazdag, fehérgalléros, és egyikük sem vesz Kínában gyártott gyógyszert. Ez a helyzet."

- mondta Ray Jip, a kínai Gates-alapítvány korábbi vezetője. Hozzátéve, hogy ő viszont vesz.

Vannak, akik bíznak bennük

Jamie Triccas, a University of Sydney immunológiai részének vezetője szerint úgy tűnik, hogy a mostani kínai vakcinák klinikai tesztjeinél a tanulmányokat rendesen megcsinálták. "Én nem aggódnék túlságosan miattuk", mondta.

Jim Dong, a University of Hong Kong orvosa pedig azt emelte ki, hogy Kínának voltak sikeres vakcinaprogramjai, például a kanyaró vagy a hepatitis ellen. "Nem volt nagy járvány ezekből a betegségekből. Ez azt jelenti, hogy ezek az oltások biztonságosak és hatékonyak."

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG