Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kínai rendőrök tűnhetnek fel a magyar városokban


Szerbiában már megjelentek a kínai rendőrök, a képen éppen Belgrádban láthatók szerb rendőrök társaságában
Szerbiában már megjelentek a kínai rendőrök, a képen éppen Belgrádban láthatók szerb rendőrök társaságában

Magyar és kínai rendőrök közös járőrszolgálatáról szóló megállapodást írt alá Pintér Sándor belügyminiszter a kínai közbiztonsági miniszterrel február közepén.

A német Die Welt információját a Belügyminisztérium (BM) megerősítette a Telexnek. Azt írták, hogy a magyar és a kínai rendőrök „a jövőben közösen láthatnak el járőrszolgálatot, ezzel is segítve a két ország állampolgárai és hatóságai közötti hatékonyabb kommunikációt, javítva a belbiztonságot és a közrendet”.

Az együttműködés célja a BM szerint, hogy javuljon a biztonság a turisztikai csúcsidőszakokban és általában a nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával.

A BM közleményében emlékeztet arra, hogy hasonló megállapodások keretében segítik magyar rendőrök horvát kollegáik munkáját a horvát tengerparton a turisztikai főszezonban, és osztrák rendőrök is láttak már el magyar kollegáikkal közös szolgálatot a Balatonnál.

Kína a nem EU-tag Szerbiával is kötött hasonló megállapodást 2019-ben. Az egyezmény lehetővé tette a két ország rendőreinek közös járőrözését, és megengedte, hogy a kínai rendőrök szerb kollégáikkal együtt dolgozhassanak az elmúlt években a Kínából érkező turisták és munkavállalók áradatának kezelésében.

A tavalyi népszámlálási adatok azt mutatják, hogy 2022-re a kínai lett a legnagyobb fővárosi diaszpóra, létszámuk tíz év alatt megduplázódott, 14.953 főre nőtt. Szakértői becslések szerint ennél jóval többen vannak, inkább 20-25 ezer körülire tehető a számuk. A Budapesten élő kínaiak főként Kőbányát és Józsefvárost kedvelik, de Kőbányán élnek a legtöbben, a népszámlálási adatok szerint 2848-an.

Mint arról a Szabad Európa beszámolt korábban, Magyarországon Tompos Márton, a Momentum parlamenti képviselője adott hírt először az állítólag Budapesten – Józsefvárosban és Kőbányán – működő rendőrőrsökről saját nyomozása és a spanyolországi székhelyű Safeguard Defenders civil szervezet 2022 szeptemberében nyilvánosságra hozott jelentése alapján.

Ezek hivatalosan egyfajta szolgáltatóállomásként működnek, például jogosítványuk meghosszabbításában vagy egyéb hivatalos iratok beszerzésében segítik a kínai diaszpóra tagjait. A jelentés 21 külföldön működő kínai rendőrőrsöt sorolt fel – többségében Európában. A jelentés nyomán Európa és Észak-Amerika több országában is vizsgálatokat indítottak a kínai rendőrőrsök működése miatt, mert jogvédők szerint ezek titkos és illegális rendőri munkát is folytathatnak, saját disszidens vagy külföldön dolgozó állampolgáraikat is megfigyelhetik, vegzálhatják.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG