Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Titokban végezhetik ki a három külföldi harcost Kelet-Ukrajnában


A két brit harcos marokkói társukkal rács mögött egy donyecki bíróságon. 2022. június 9.
A két brit harcos marokkói társukkal rács mögött egy donyecki bíróságon. 2022. június 9.

Kelet-Ukrajnában az oroszbarát szeparatisták egyik vezetője jelezte, hogy a három, „zsoldos tevékenységért” halálra ítélt külföldit titokban kivégezhetik, ha elutasítják a fellebbezésüket – közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Denisz Pusilin, aki az Oroszország támogatásával az ukrajnai Donyeck megyében működő szakadár csoport vezetője, július 13-án azt mondta, hogy a kivégzések időpontja a büntetés-végrehajtási szolgálattól függ.

"A büntetés-végrehajtást saját belső döntései fogják irányítani" - közölte Puszilin. "Az ítéletek végrehajtása nem hozható nyilvánosságra."

Puszilin az orosz tévének azt mondta, hogy "mindegyik külföldi fellebbezést nyújtott be".

„A bíróság ülésére várunk. Ha a bíróság ezt a büntetést és az ítéletet megfelelőnek találja, akkor az ügyeket átadják az illetékes hivatalnak, hogy hirdesse ki az ítéletet” – mondta.

Vannak még többen is

Egy nappal korábban az Oroszország által támogatott szakadárok feloldották a halálbüntetésre vonatkozó moratóriumot, amit az azt követő hetekben vezettek be, hogy a fronton fogságba esett brit Aiden Aslinre és Shaun Pinnerre, valamint a marokkói Saaudun Brahimra kiszabták a halálos ítéletet.

Mindhárom férfi azt mondja, hogy az ukrán hadseregben szolgáltak, amikor elfogták őket az oroszbarát szakadárok, miközben az orosz erők ellen harcoltak. Jelenleg a fellebbezési eljárás döntésére várnak.

További két britet, akiket július 1-jén fogtak el, szintén „zsoldos tevékenységek” végrehajtásával vádoltak meg, és egy Kreml-barát weboldal szerint a férfiak – Dylan Healy segélymunkás és Andrew Hill katonai önkéntes – ugyanolyan vádakkal néznek szembe, mint a többiek.

A szakadárok más külföldi harcosokat is fogva tartanak, köztük két amerikait.

Agyonlőhetik őket

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a férfiakat agyonlövik, és azt mondta, Oroszország nem avatkozik be az általa Donyecki Népköztársaságnak nevezett és Moszkva által három nappal az ukrajnai invázió megkezdése előtt függetlennek elismert entitás igazságszolgáltatásába.

Csak Oroszország és Szíria ismerte el Donyeck területét függetlennek.

Nagy-Britannia és más nyugati kormányok felháborodásuknak adtak hangot, miután Aslint, Pinnert és Brahimot halálra ítélték.

Az európai bíróságnak már nincs joghatósága

A brit külügyminisztérium július 2-án közölte, hogy állandó kapcsolatban áll az ügyükben Ukrajna kormányával, és támogatja Kijev erőfeszítéseit a britek elengedésére.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) június 30-án arra figyelmeztette Moszkvát: biztosítania kell, hogy a halálbüntetést ne hajtsák végre. Moszkva kijelentette, hogy az EJEB döntései nem hatályosak ránézve, miután az orosz parlament júniusban megszüntette a strasbourgi székhelyű bíróság joghatóságát Oroszországban.

A brit kormány ragaszkodott ahhoz, hogy az ukrán fegyveres erők legitim tagjaiként a genfi egyezmények értelmében hadifogolyként kezeljék a briteket.

Készült a Reuters, a dpa és a TASZSZ jelentéseinek felhasználásával.
XS
SM
MD
LG