Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiraknák pártjából Putyinbarátsága miatt a volt német kancellárt


Régi barátság: Schröder és Putyin Jekatyerinburgban, 2003. október 9.
Régi barátság: Schröder és Putyin Jekatyerinburgban, 2003. október 9.

A Németországot kormányzó szociáldemokraták csütörtökön eljárást indítottak, melynek végén kizárhatják a pártból Gerhard Schröder volt kancellárt szoros kapcsolata miatt Vlagyimir Putyinnal és az orosz energiavállalatokkal.

Az SPD hannoveri szervezete meghallgatást kezdett helyi és regionális irodái több mint tucatnyi, Schröder tagsága ellen benyújtott indítványának megvitatására. Döntés három héten belül várható.

Schröder "úgy döntött, hogy anyagi és személyes függése Putyintól fontosabb, mint az SPD iránti elkötelezettsége vagy kancellárságának öröksége" - mondta Thomas Kutschaty, a párt egyik ottani vezetője a Rheinische Post című napilapnak.

Schröder, aki 1998 és 2005 között volt német kormányfő, indokolatlannak nevezte és elítélte ugyan Oroszország ukrajnai invázióját, de nem volt hajlandó hátat fordítani barátjának a Kremlben, és ez az SPD számára kínossá vált.

Sokan bírálták azért is, mert egy sor jövedelmező posztot tölt be orosz energiaóriásoknál, és csak a nyilvánosság nagy nyomására vált meg májusban a székétől a Rosznyefty orosz energiacsoport igazgatótanácsában.

Később azt is bejelentette, hogy az eredeti tervektől eltérően nem csatlakozik a Gazprom felügyelőbizottságához.

A német parlament májusban megszüntette Schröder nyugalmazott államférfiként járó juttatásainak egy részét, megfosztotta őt hivatalától és személyzetétől.

A 78 éves Schröder továbbra sem adta meg magát és várhatóan küzdeni fog az ellen, hogy kirúgják az SPD-ből.

"Nem adom fel a párbeszéd lehetőségét Putyin elnökkel" - mondta nemrég a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak.

Jogi szakértők szerint a párttagok kizárása komoly akadályokba ütközik, Schröder pedig megfellebbezhet minden, ellene hozott döntést.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG