Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij: "Szomorú, hogy a volt német kancellár már Putyin kifutófiúja"


Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus Jurij Dud orosz vloggerrel beszélget Berlinben 2020. október 6-án.
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus Jurij Dud orosz vloggerrel beszélget Berlinben 2020. október 6-án.

Alekszej Navalnij ellenzéki politikus további részleteket mesélt el a megmérgezéséről. Szerinte az EU-nak ki kéne tiltania minden orosz oligarchát. Kritizálta Gerhard Schröder volt német kancellárt is.

Alekszej Navalnij, az orosz ellenzék egyik vezéralakja először adott videóinterjút azóta, hogy augusztusban rosszul lett, majd kórházba került. A férfit a feltételezések szerint megmérgezték. A beszélgetésben megismételte, amit egy korábbi interjúban is mondott, hogy meggyőződése, Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára mérgezte meg az orosz titkosszolgálat valamelyik szervezete. Azt is megerősítette, hogy felépülése után elhagyja Berlint, és visszatér Oroszországba.

Szerinte a választások miatt mérgezték meg

A Kreml-kritikus politikus egy népszerű orosz vloggernek, Jurij Dudnak adott interjút. A videóinterjúban azt mondta, hogy szerinte az orosz vezetés aggódik a jövőre esedékes parlamenti választások miatt, fenyegetésnek tartja Navalnijt és az ellenzéket.

„Megértették, hogy ez valami komoly, problémák fenyegetik őket a Duma-választások előtt” – vélte Navalnij az interjúban. A politikus szerint sok jel utal arra, hogy az orosz kormány állhat a támadás mögött, de főleg az, hogy a novicsok csak egy nagyon szűk kör számára hozzáférhető.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Oroszországban még mindig nem indult vizsgálat a mérgezés ügyében. A Kreml továbbra is tagadja, hogy köze lenne Alekszej Navalnij rosszullétéhez, sőt azt is kétségbe vonják, hogy biztosan megmérgezték-e az ellenzéki politikust. A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) a hét elején megerősítette, hogy novicsok nyomait lehet kimutatni Alekszej Navalnij vérmintáiból. Oroszország arra kérte az OPCW-t, hogy küldjön szakértőket Oroszországba a kérdés tisztázására.

Az életét féltették, azért vitték külföldre

Julia Navalnaja, az ellenzéki orosz politikus felesége, elmesélte a videóinterjúban, azért döntött úgy, hogy férjét elszállíttatja az orosz kórházból, ahol kezelték a rosszulléte után, mert attól félt, hogy soha nem derül ki a férfi betegségének igazi oka, ha ott marad.

Az ellenzéki politikus szerint, ha Oroszországban maradt volna, akkor nem éli túl a mérgezést vagy soha nem épül fel. Az orosz ellenzék vezéralakja úgy gondolja, az orosz hatóságok azért hezitáltak, amikor a felesége a Berlinbe szállítását kérvényezte, mert abban reménykedtek, hátha meghal vagy a méreg nyomai eltűnnek a szervezetéből. A férfi kategorikusan tagadja a Kreml azon állítását, miszerint a szamogon néven ismert házilag pancsolt vodkától lett volna rosszul.

„Schröder Putyin kifutófiúja”

Az orosz ellenzéki politikus azt javasolja az Európai Uniónak, hogy tiltsák ki az unió területéről a Kreml-közeli orosz oligarchákat. A férfi a Bild nevű német lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy szerinte az egész országot sújtó szankciók nem működnek.

„A legfontosabb, hogy belépési tilalmat vezessenek be azokkal szemben, akik a rezsim haszonélvezői, és hogy befagyasszák a számláikat” – nyilatkozta Navalnij. Szerinte ez az orosz oligarchákat és az államapparátus vezető tisztségviselőit jelenti, beleértve Putyin elnök belső köreit is.

„Lenyúlják a pénzt, milliárdokat lopnak el, majd hétvégén Berlinbe vagy Londonba repülnek, drága lakásokat vesznek, és kávézókban ücsörögnek” – mondta a politikus, aki szerint az olyan hírességekre is ki kéne terjeszteni a kitiltást, mint Valerij Gergijev, a Müncheni Filharmonikusok vezető karmestere, aki kiállt az orosz elnök mellett a legutóbbi választásokon.

„Ha annyira szereti a rezsimet, és Oroszországot preferálja az európai módival szemben, akkor meg kell mondani neki: nagyon tehetséges zenész vagy, de többet nem engedjük, hogy belépj az EU-ba. Élvezheted Putyin rezsimjét Oroszországban” – fogalmazott Navalnij a Bildnek.

Az orosz ellenzéki politikus Gerhard Schröder korábbi német kancellárt is kritizálta, amiért az úgy nyilatkozott, hogy nincsenek bizonyítékok a mérgezésre. Alekszej Navalnij szerint nagyon szomorú, hogy Gerhard Schröder, aki egykor Európa legerősebb országát vezette, most már „Putyin kifutófiúja, aki gyilkosokat véd.”

A mérgezés-ügy

Alekszej Navalnij, az orosz kormánnyal szemben kritikus politikus, augusztus végén került Oroszországban kórházba, miután rosszul lett egy repülőúton. Nem sokkal ezután Németországba menekítették, ugyanis felmerült a gyanú, hogy az orosz kormány mérgezte meg őt.

Az eset óta több független laboratórium is megerősítette, hogy az ellenzéki politikust egy, a novicsok-méregcsaládba tartozó idegméreggel mérgezték meg. A novicsokot még a Szovjetunióban fejlesztették ki, és több olyan korábbi merényletnél is kimutatták a jelenlétét, amelyeket a feltételezések szerint az orosz titkosszolgálat követhetett el.

XS
SM
MD
LG