Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kitüntetésben részesültek a feltételezett terroristákat őrizetbe vevő katonák Oroszországban


Dalerzson Mirzojev, Szajdakrami Racsabalizoda, Samszidin Fariduni és Muhammadszobir Fajzov az orosz biztonsági erők őrizetében
Dalerzson Mirzojev, Szajdakrami Racsabalizoda, Samszidin Fariduni és Muhammadszobir Fajzov az orosz biztonsági erők őrizetében

Orosz állami és katonai kitüntetést kaptak az Ukrajnával és Belarusszal határos Brjanszki területen állomásozó egységek tagjai, akik részt vettek a közel száznegyven ember életét követelő moszkvai terrortámadás négy gyanúsítottjának elfogásában.

A védelmi minisztérium Bátorságért és Katonai Kiválóságért érdemrenddel is kitüntette az érintetteket.

Tizenegy embert vettek eddig őrizetbe a március 22-i terrortámadással kapcsolatban, amelynek során fegyveresek legalább 137 embert mészároltak le egy zsúfolt koncertteremben Moszkva külvárosában. A nyilvántartott sebesültek száma 182.

A feltételezett elkövetőket hamar elfogták, amikor Ukrajna felé próbálták meg elhagyni Oroszországot. A Baszmannij kerületi bíróság a négy tádzsik férfit előzetes letartóztatásba helyezte május 22-ig. Ez addig hosszabbítható, amíg el nem kezdődik a tárgyalásuk.

Ehhez kapcsolódóan: Gyásznap Oroszországban – Kijev visszautasítja, hogy bármi köze lenne a moszkvai támadáshoz

A vád halált okozó terrorcselekmény elkövetése szervezett csoport tagjaként, amiért életfogytig tartó szabadságvesztés szabható ki. A közzétett képek tanúsága szerint jól láthatóan fizikailag bántalmazott, megkínzott vádlottak mindannyian elismerték a bűnösségüket.

A fotókon mindegyikük feldagadt arccal, monoklival és véraláfutásokkal szerepel, egyiküknek a fülét is levághatták, de ez konkrétan nem látszik a fején lévő kötés miatt.

Korábban orosz Telegram-csatornákon megjelent egy videó, amelyen az látható, ahogy a kihallgatást végző ügynökök egyike késével levágja Szajdakrami Racsabalizoda fülének egy részét, majd megpróbálja vele megetetni. Olyan fenyegetések is elhangzanak a hírhedt Wagner zsoldoscsoporthoz köthető oldalakon először közzétett rövid felvételen, amelyek szerint a megkötözött férfi nemi szervét is le fogják vágni.

„Egyél, te szemétláda! Felváglak, és beletömöm a szádba!” – hangzik el az egyik kihallgató szájából.

Ehhez kapcsolódóan: Moszkva: négy külföldi fegyverest vettek őrizetbe a pénteki támadás után, a halottak száma meghaladta a 130-at

Egy másik, ugyancsak a katonai magáncéghez kötődő csatornára fényképet töltöttek fel Samszidin Fariduni megkínzásáról. Itt látható, hogy elektrosokkolásra alkalmas kábelt kötöttek a nemi szervére. A fotó mellé azt írták: „Az elfogott tádzsikisztáni terrorista migránsok egyike elvesztette az eszméletét az izgalomtól, hogy töltőre dugták. Annak ellenére, hogy nem orosz állampolgár, a különleges erők neki is tiszteletben tartották a jogait, és adtak neki egy telefont, hogy felhívhassa az ügyvédjét.”

Olyan videó is napvilágot látott, amelyen az egyik gyanúsított nyilatkozatot olvas fel, miszerint félmillió rubelt ígértek neki a gyilkos akcióért.

Helyi híradások szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök a hétre össze fogja hívni a Biztonsági Tanács ülését az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet által végrehajtott merénylet ügyében.

Alekszandr Hinstejn, az orosz törvényhozás képviselője arról számolt be, hogy több tettest is a brjanszki Kacun közelében vettek őrizetbe, miután a biztonsági erők tüzet nyitottak az autójukra.

Az előző pénteki volt a legsúlyosabb terrorcselekmény Oroszországban a 2004-es beszláni túszdráma óta, amelynek 333 ember esett áldozatául, köztük számos gyerek.

XS
SM
MD
LG