Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kitűzték az ukrán zászlót a Kígyó-szigeten


Műholdfelvétel a Kígyó-szigetről 2022. június 30-án
Műholdfelvétel a Kígyó-szigetről 2022. június 30-án

Újra kitűzték az ukrán zászlót a Fekete-tengeren lévő Kígyó-szigeten - közölte az ukrán hadsereg hétfőn, miután az orosz erők múlt héten kivonultak a stratégiai fontosságú katonai őrhelyről.

„A katonai művelet befejeződött, és (...) a terület visszakerült Ukrajna fennhatósága alá” - mondta Natalia Humeniuk, Ukrajna déli katonai parancsnokságának szóvivője.

Egyes elemzők szerint Oroszország kivonulása az Ukrajna délnyugati partjainál lévő Kígyó-szigetről enyhítheti az ukrán kikötők blokádját.

Egy Kijevben szolgáló külföldi diplomata azonban azt mondta, hogy ez még mindig nem elég az ukrán gabona biztonságos tranzitjához.

„Aknamentesítésre van szükség, és Oroszországnak még mindig vannak olyan képességei (hajók, partvédelmi rendszerek és légi fölény), amelyek lehetővé teszik számára, hogy elzárja a hajózási útvonalakat” - mondta a diplomata.

Ahhoz, hogy a kikötők zárlata megszűnjön, és biztonságos legyen a gabona tengeri szállítása, Ukrajnának a szövetségesek támogatására van szüksége, és Törökországnak ebben kulcsszerepet kellene játszania - tette hozzá a diplomata.

Oroszország csütörtökön közölte: „a jószándék gesztusaként” kivonult a Kígyó-szigetről, hogy megmutassa, nem akadályozza az ENSZ munkáját a humanitárius folyosó megnyitásához, amely lehetővé tenné a gabonaszállítást Ukrajnából.

Ukrajna közlése szerint tüzérségi- és rakétatámadásokkal űzték ki az orosz erőket a szigetről.

Készült a Reuters tudósításának a felhasználásával.
XS
SM
MD
LG