Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Klímaváltozás: két év alatt a tizedével zsugorodtak Svájc gleccserei


A svájci kutatók a Rhone-gleccser közelében vizsgálódnak 2023. június 16-án
A svájci kutatók a Rhone-gleccser közelében vizsgálódnak 2023. június 16-án

A Svájci Tudományos Akadémia a gleccserek olvadásának drámai felgyorsulásáról számolt be az alpesi országban. A svájci gleccserek alig két év alatt jégtérfogatuk tíz százalékát vesztették el a nagy nyári hőség és a téli alacsony hómennyiség miatt.

Az Európa országai közül a legtöbb gleccsernek otthont adó Svájcban 2023-ban a teljes gleccsertérfogat négy százaléka tűnt el. Ez a második legnagyobb csökkenés egyetlen év alatt a 2022-es hatszázalékos olvadás után, amely rekordot jelentett a mérések kezdete óta – közölte az akadémia krioszféra (jég- és hótakaró) megfigyelésével foglalkozó bizottsága.

A GLAMOS gleccserfigyelő központ szakértői arra voltak kíváncsiak, hogy szélsőséges volt-e idén az olvadás mértéke az ország 1400, egyre csökkenő számú gleccserének esetében, miután egyes korai figyelmeztető jelek erre utaltak.

Ehhez kapcsolódóan: A svájci gleccsereket példátlan módon olvasztotta a nyári hőhullám

„A gyorsulás drámai, mindössze két év alatt annyi jég veszett el, mint 1960 és 1990 között összesen – közölte az akadémia. – A két, egymást követő szélsőséges év gleccsernyelvek összeomlásához és sok kisebb gleccser eltűnéséhez vezetett.”

A csapat szerint a „hatalmas jégveszteséget” egyrészt a nagyon kevés téli hó okozta, amely rendesen a gleccserek tetejére hullik, és megvédi őket a közvetlen napfénytől, másrészt pedig a magas nyári hőmérséklet.

Ez egész Svájcot – ahol az Alpok az ország déli és középső részének nagy részét átszeli – érintette, de a déli és keleti térségekben a gleccserek csaknem olyan gyorsan olvadtak, mint a 2022-es rekordolvadás idején.

„Többméteres olvadást mértek Wallis régió déli részén és az Engadin-völgyben 3200 méter felett, olyan magasságban, ahol a gleccserek egészen a közelmúltig megőrizték az egyensúlyukat” – közölték.

A jégvastagság átlagosan három métert csökkent olyan helyeken, mint a Gries-gleccser Wallisban, a Basòdino-gleccser a dél-svájci Ticino kantonban és a Vadret Pers-gleccserrendszer keleten, Graubündenben.

A helyzet kevésbé drámai a központi Berni-felvidék és Wallis egyes részein – például a wallisi Aletsch-gleccser és a berni kantonban található Plaine Morte-gleccser esetében, mert ott több hó hullott télen. De még az ilyen területeken is „rendkívül magas az átlagos jégvastagság több mint kétméteres csökkenése” – írta a csapat.

Ehhez kapcsolódóan: Olaszország betakargatja a zsugorodó gleccsereket a nyári hőség ellen

A február első felében mért hóvastagság általában véve nagyobb volt, mint 1964, 1990 vagy 2007 telén, amelyeket szintén csekély havazás jellemzett. Február második felében azonban a hószint új rekordmélységre süllyedt, mindössze a hosszú távú átlag harminc százalékát érte el – tették hozzá.

A kétezer méter feletti, automatizált megfigyelőállomások több mint fele legalább negyedszázados rekordnak számító alacsony hószintet mutatott akkoriban.

Ezt követően a „rendkívül meleg júniusban” a szokásosnál két-négy héttel korábban olvadt el a hó, és a nyár közepén hullott hó is nagyon gyorsan eltűnt – közölte a csapat.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG