Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vasárnap elhallgat a Klubrádió


Arató András, a Klubrádió elnöke a bírósági tárgyalóteremben, 2021. február 9-én.
Arató András, a Klubrádió elnöke a bírósági tárgyalóteremben, 2021. február 9-én.

A Fővárosi Törvényszék elutasította a kormánykritikus rádió keresetét. Arató András, a Klubrádió elnöke azt mondta, keresik a jogorvoslati lehetőségeket.

A bíróság döntése értelmében hétfőn már nem szólalhat meg a Klubrádió a budapesti 92,9-es frekvencián, írja a Média1. Az ítélet ellen ugyan lehet fellebbezni, de arról biztosan nem döntenek február 14-ig.

A Média1 szerint az ítélet indoklásában az áll, hogy a Klubrádió a korábbi jogsértései ügyében nem nyújtott be fellebbezéseket, azok jogerőssé váltak, így a két bírság kizáró okot jelentett a 92,9 MHz frekvenciajogosultság meghosszabbítására irányuló kérelem elbírálásakor.

A Klubrádió azért fordult bírósághoz, mert az NMHH Médiatanácsa szeptemberben nem hosszabbította meg az adó frekvenciaengedélyét. A Médiatanács arra hivatkozott, hogy a „médiatörvény egyértelműen fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy ha egy médiaszolgáltató a működése alatt »ismételt« jogsértést követ el, ez kizárja, hogy a Médiatanács kérelemre, pályázat nélkül meghosszabbítsa a jogosultságot. A Klubrádió az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztásával, 365 napon belül kétszer is megsértette ugyanazt a jogszabályi előírást.” A törvény pedig nem tesz különbséget az elkövetett jogsértés súlya szerint: a legenyhébb jogsértés egy éven belüli ismételt elkövetése is automatikusan a megújítási lehetőség elvesztéséhez vezet.

Arató András, a Klubrádió elnöke szeptemberben erről azt mondta a Szabad Európának: „Ami pedig az NMHH által említett konkrét jogsértést illeti, már maga az adatszolgáltatási kötelezettség is abszurdum, de ez a törvény, és mi betartjuk. Így az egyszerűen nem igaz, hogy nem szolgáltattunk adatot, mindössze az fordult elő, hogy két alkalommal késve tettünk eleget az adatszolgáltatási kötelezettségnek.Erről részletesen itt írtunk.

Arató a keddi döntés utáni sajtótájékoztatóján szégyenteljesnek nevezte, hogy Magyarországon olyan rendszer van, hogy ilyen határozatot hozhat a Médiatanács és az ilyen bírósági megítélés alá eshet. A Klubrádió elnöke azt is hozzátette, keresik a jogorvoslati lehetőségeket. A Média1 tudósítása szerint Arató azt mondta: nem váratlan, de szomorú és antidemokratikus az ítélet, mivel a bíróság nem vette figyelembe érveiket.

A Klubrádió jövő héttől csak az interneten keresztül lesz hallgatható.

Az NMHH Médiatanácsa miután nem hosszabbította meg a Klubrádió frekvenciaengedélyét, kiírt egy pályázatot a 92,9MHz-re, ezen indult a Klubrádió is. Ez az eljárás azonban szünetel, mert a Médiatanács kizárt egy másik pályázót, az LBK Médiaszolgáltatót, ami bíróságon támadta meg a kizáró döntést.

Az Európa Tanács is megszólalt

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa kiállt a médiaszabadság mellett. Dunja Mijatović azt írta, hogy a bíróság keddi döntése „megpecsételi az utolsó független rádióadó sorsát Magyarországon… Egy újabb elhalgattatott hang Magyarországon. Egy újabb szomorú napja a médiaszabadságnak.”

Az Európai Unió Bíróságáig is elmennének

Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója az ítélethirdetés után nyilatkozott a 24.hu-nak. Azt mondta, a bírósági döntést jogsértőnek tartják, és ha magyarországi jogorvoslati lehetőségek nem vezetnek eredményre, akkor az Európai Unió Bírósága elé viszik a Klubrádió ügyét.

„Úgy látszik, hogy a Klubrádió súlyos diszkrimináció áldozata. Hiszen, ha mások ugyanilyen szabálysértés miatt nem kaptak büntetést, sőt megkapták a frekvenciajogosultság meghosszabbítását, akkor a Klubrádiót sem szabadna, hogy ilyen hátrány érje.”

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG