Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elfogadták a 2022-es állami költségvetést


 Timur Makszimov orosz pénzügyminiszter-helyettes, Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank igazgatótanácsának elnöke és Varga Mihály a szovjet alapítású Nemzetközi BEruházási Bank új budapesti széházának avatásán. 2021.02.19.
Timur Makszimov orosz pénzügyminiszter-helyettes, Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank igazgatótanácsának elnöke és Varga Mihály a szovjet alapítású Nemzetközi BEruházási Bank új budapesti széházának avatásán. 2021.02.19.

A képviselők a nyári szünet előtt még megszavazták a jövő évi költségvetést. Ez a kormány szerint nem választási költségvetés lesz, de jelentős egyszeri juttatást kaphatnak sokan, közpénzből a csúsztatott "újraindítás" miatt.

Az országgyűlés 132 igen, 26 nem szavazattal szavazta meg a jövő évi költségvetés tervét. Ebben elvileg 3 százalékos inflációt, GDP-ben mérve 5,2 százalékos növekedést és 5,9 százalékos hiányt terveztek a Pénzügyminisztérium dolgozói.

Így jövő év végére a magyar államdósság a GDP 79,3 százalékára rúg majd a teveik szerint összehasonlításképp ez 2009-ben 78,2 százalék volt.

Orbán Viktor júniusban jelentette be, hogy 2022 elején várhatóan a gyermeket nevelő szülők visszakaphatják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat az átlagbér erejéig. Ha két kereső van a családban, akkor mindketten. Ez nagyjából 1,1 millió családot és 1,5 millió keresőt jelent, és durván 600 milliárd forintos egyszeri osztogatást.

A választások előtti pénzosztást ahhoz kötötte, hogy a mély visszaesés után eléri-e az ország az 5,5 százalékos gazdasági növekedést a következő évben. De nincs vita a makroelemzők között arról, hogy ezt a növekedést biztosan el fogja érni az ország GDP-növekedése közvetlenül a válság után.

A miniszterelnök szerint ez mégsem választási költségvetés, hanem egy választási évre csúsztatott "újraindítási költségvetés" lesz. A már meglévő adókedvezmények miatt az újabb kifizetéssel most leginkább az egy gyermeket nevelők járhatnak jól.

Emellett jövőre tovább fog nőni a minisztériumokban dolgozók száma, 2022-ben már csaknem 12 ezer minisztériumi dolgozóval kívánja megoldani a feladatait a kormány. Ez nagyjából a duplája a 2010-es létszámnak, duplájára nőtt a felső vezetők létszáma is.

Mindezt úgy sikerült elérni, hogy közben nincs önálló egészségügyi, oktatási vagy környezetvédelmi minisztérium. Nőtt viszont a tárca nélküli miniszterek száma, és az országnak lett egy miniszterelnöki kabinetiroda-vezető minisztere is. Az okokról alább bővebben is olvashat.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG