Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két évet kapott kommentelésért egy belarusz tanár


Belarusz ellenzékiek tüntetése Prágában augusztus 9-én
Belarusz ellenzékiek tüntetése Prágában augusztus 9-én

Két év börtönbüntetésre ítéltek egy fehérorosz tanárt, mert a Telegramon kommentálta a kormányellenes tüntetéseket. Novemberben a belarusz legfelsőbb bíróság várhatóan elkezdi az ellenzéki pártok feloszlatását is.

A déli Mazir város bírósága november 8-án bűnösnek találta Irina Harasinát „a társadalmi rendet kirívóan sértő tevékenységek szervezése és előkészítése”, valamint magáninformációk megszerzésére irányuló illegális tevékenység miatt.

Harasina ellen egy Telegram-csatornán közzétett bejegyzés miatt emeltek vádat, mivel a csatornát a belarusz hatóságok az év elején szélsőségesnek bélyegezték, mert tudósított a tavaly nyáron kezdődött, a manipulált elnökválasztás ellen folyó tüntetésekről A tárgyalást zárt ajtók mögött tartották, és nem tudni, hogyan védekezett a vádlott.

Ellenzéki pártok betiltásáról dönt a bíróság

Szintén november 8-án a belarusz legfelsőbb bíróság bezáratta a Belarusz Nyelvi Társaságot. A társaság elnöke, Alena Anisim az ítélet kihirdetése után elmondta, hogy a csoport két belarusz nyelvű újságjának működését mostantól be kell szüntetni.

Az elmúlt hónapokban a belarusz bíróság több civil társadalmi és jogvédő csoportot szélsőségesnek bélyegzett és bezárásra kényszerített. Ezek a lépések a Lukasenka-rezsimmel szembeni ellenállás letörését szolgálják, amely ellen a tavalyi tüntetések kezdete óta átfogó támadást indított az állam. A korábban is kormányzó Alekszandr Lukasenka által megnyert választást az ellenzék és nyugati megfigyelők szerint elcsalták, az ellenzéki megmozdulások vezetőit azóta bebörtönözték vagy emigrációban kényszerítették.

Az önkényuralom kiszélesítése idén is folytatódik: a belarusz legfelsőbb bíróság a tervek szerint november 10-én és november 19-én két ellenzéki párt, a Belarusz Népfront és a Szabadságért mozgalom esetleges felszámolásáról tárgyal.

XS
SM
MD
LG