Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Liz Truss nyerte a brit miniszterelnök-választást


Rishi Sunak és Liz Truss, a brit konzervatív párt két elnökjelöltje integet egy kampányrendezvényen Londonban 2022. augusztus 31-én
Rishi Sunak és Liz Truss, a brit konzervatív párt két elnökjelöltje integet egy kampányrendezvényen Londonban 2022. augusztus 31-én

Két hónapja tartó politikai bizonytalanságnak vethet véget az eredmény Nagy-Britanniában, ahol közben az energiaárak az egekbe szöktek, és több tízezer munkavállaló sztrájkolt. Truss, akit széles körben esélyesének tartottak, azt ígérte, hogy azonnal lépéseket tesz a növekvő energiaszámlák kezelése érdekében.

Liz Truss nyerte meg a kormányzó Konzervatív Párt vezetői versenyét, így ő lesz a menesztett Boris Johnson leváltása után Nagy-Britannia új miniszterelnöke.

A Reuters tudósítása szerint a párt új vezetője megörökli a parlamenti többséget, így a keddi hivatalos átadás-átvételi eljárást követően miniszterelnök lesz.

A Konzervatív Párt tagjai között lefolytatott végső szavazás eredménye:

  • Rishi Sunak volt pénzügyminiszter 60.399 szavazat, ez a voksok 42,6 százaléka,
  • Liz Truss külügyminiszter 81.326 szavazat, ez voksok 57,4 százaléka.

A korábbi elemzések szerint a győztes egy olyan gazdaságot örököl, amely egy lehetséges hosszú recesszió felé tart, és azonnal hozzá kell látnia a Nagy-Britanniát sújtó megélhetési válság kezeléséhez.

Az ukrajnai orosz inváziót követően létrejött globális gázáremelkedés miatt az átlagos brit háztartások energiaszámlája évi több mint 3500 fontra (1,6 millió forintra) ugrott – ez majdnem háromszorosa az egy évvel ezelőtti szintnek. Az infláció a nyolcvanas évek óta először haladja meg a tíz százalékot. Egyre többen sürgetik a kormányt, hogy nyújtson pénzügyi támogatást azoknak a millióknak, akiknek gondot okoz majd a téli szezonban a fűtés- és áramszámla kifizetése.

Az ellenzéki Munkáspárt és más kritikusok azzal vádolják a kormányt, hogy nem tett semmit nyáron, amikor sokan fejezték ki elégedetlenségüket, vasúti, kikötői és postai dolgozók, ügyvédek és utcaseprők tízezrei léptek sztrájkba, hogy jobb fizetést követeljenek, amely lépést tart a költségek emelkedésével.

Truss, akit széles körben a miniszterelnöki verseny esélyesének tartottak, sok konzervatív támogatását nyerte el azzal, hogy thatcherista módon igyekszik visszaszorítani az állami beavatkozást és csökkenteni az adókat. Azt ígérte, hogy azonnal lépéseket tesz a növekvő energiaszámlák kezelése érdekében, de nem árult el részleteket.

Sunak, aki igyekezett magát realistább közgazdásznak beállítani, azt mondta, hogy átmenetileg csökkentené az energiaszámlákra kivetett adót. Ragaszkodott azonban ahhoz, hogy nem fogja „kimeríteni az ország hitelkártyáját”, és azt mondta, hogy a jelentős adócsökkentésekkel meg kell várni, amíg az inflációt visszafogják.

Mindketten kijelentették, hogy csodálják Margaret Thatchert, aki 1979 és 1990 között volt miniszterelnök, és az ő kiskormányzat-gazdaságpolitikáját.

„Ezek mind megfoghatatlan dolgok, és mi most arra várunk, hogy a következő miniszterelnök remélhetőleg rögtön belevág a munkába, és elmondja, mit fog tenni vészhelyzetben” – mondta Tim Bale, a londoni Queen Mary Egyetem politológus professzora.

Steven Fielding, a Nottinghami Egyetem politikatörténet-professzora szerint Truss politikája jól működött annál a mintegy 180 ezer konzervatív párttagnál, akiknek szava eldönti, hogy ki legyen az új vezető. Sokan azonban nem igazán számítanak arra, hogy jelentős pénzügyi segítséget nyújt majd a legszegényebb rétegeknek.

„Ő olyasvalaki, aki radikálisan hisz a piacban, olyan, aki úgy véli, a kormányzás célja az, hogy minél előbb egy sokkal kisebb államapparátus alakuljon ki. Ő ezt nagyon komolyan veszi” – mondta.

„Úgy gondolom tehát, hogy egy nagyon radikális, jobboldali, a szabadpiac mellett álló miniszterelnökünk lesz, aki valójában inkább ideológus, mint pragmatikus” – tette hozzá Fielding.

Míg az új miniszterelnök hivatali idejének első hónapjait minden bizonnyal a gazdaság uralja majd, Johnson utódjának a nemzetközi színtéren is irányítania kell Nagy-Britanniát az ukrajnai orosz háború, az egyre magabiztosabb Kína és az Európai Unióval a brexit utóhatásai miatt fennálló feszültségek közepette.

Truss külügyminiszterként mindhárom fő kérdésben határozottan nyilatkozott, bár egyes elemzők úgy vélik, hogy ha ő lesz a miniszterelnök, enyhíthet erőteljes retorikáján.

„Azt hiszem, mindegyik kérdésben azzal szerzett népszerűséget, hogy elég kemény volt – ez azonban a jövőben változhat” – mondta David Lawrence, a londoni Chatham House kutatója.

Lawrence hozzátette: fontos külpolitikai aspektus, amelyre figyelni kell, hogy Truss győzelmével a konzervatív „Kína-sólymok” egy befolyásos csoportja kerülhet hatalomra a kormányban.

Boris Johnson július 7-én jelentette be, hogy lemond a pártelnöki és kormányfői posztról, miután egy etikai ügy miatt sorra távoztak miniszterei. Truss és Sunak egyaránt fontos szereplő volt Johnson kormányában, bár Sunak tiltakozásul lemondott Johnson hivatali idejének utolsó napjaiban.

Fielding szerint egy Truss-kormány sokaknak azért sem tetszene, mert túlságosan emlékeztetné őket Johnson vétkeire.

„Őt alapvetően Boris Johnson 2.0-nak választották meg a konzervatívok – és nagyon világossá tette, hogy ő Boris Johnson hűséges támogatója – mondta Fielding. – Szerintem nagyon nehezen tud majd szabadulni Johnson árnyékától” – tette hozzá.

Johnson az átmeneti időszak alatt miniszterelnök maradt, és sokan bírálták, amiért nem reagált a súlyosbodó energiaválságra. A tisztviselők azonban hangsúlyozták, hogy bármilyen új politikával meg kell várni az utódját.

A vezetői versenyben a szavazás pénteken zárult le, a győztest hétfőn jelentik be. Johnson és utódja ezt követően kedden Skóciába utazik, hogy találkozzon II. Erzsébet királynővel – Johnson hivatalosan benyújtja lemondását, a győztes pedig felkérést kap a kormányalakításra.

A királynő miniszterelnöki találkozóit hagyományosan a londoni Buckingham-palotában tartják. A 96 éves uralkodó azonban az elmúlt hónapokban mozgásszervi problémákkal küzdött, ezért a találkozót most először a Skót-felföldre helyezik át, ahol hagyományosan a nyarakat tölti.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG