Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Idősotthonok - érvényben van a látogatási tilalom


Idősotthon a Nógrád megyei Szécsényben 2020. május 5-én.
Idősotthon a Nógrád megyei Szécsényben 2020. május 5-én.

Cáfolták az operatív törzs tájékoztatóján, hogy feloldották a látogatási tilalmat a szociális intézményekben és az idősotthonokban, hamarosan kiadnak azonban egy rendelkezést a kapcsolattartásról. A főpolgármester-helyettes szerint azért értette félre a sajtó az ajánlást, mert az félreérhető, előkészítetlen és átgondolatlan.

A Népszava számolt be arról, hogy a látogatási tilalmat - noha erről sehol sem számoltak be - már december 8-án feloldották, a lap „A szakosított szociális intézményekben élők kapcsolattartására vonatkozó javaslatok” címet viselő ajánláscsomag alapján írt erről.

A lap több szociális otthonban is érdeklődött arról, mit tudnak az országos tisztifőorvos és az EMMI minisztere, Kásler Miklós által jegyzett ajánláscsomagról, amelynek szigorú feltételei sok intézményben szinte megoldhatatlan feladatot jelentenek.

Ebben a formájában megoldhatatlan

Egy 60 fős idősotthon igazgatója például arról számolt be, hogy a következő napokban csak azt tudja megengedni, hogy a mozogni képes gondozottak felöltözve, az intézmény udvarán találkozzanak rokonaikkal, mert az épületben hirtelen nem tudnak kialakítani olyan kívülről könnyen megközelíthető helyiséget, ahol plexifallal tudnák elválasztani a vendégeket.

Az ágyhoz kötött bentlakók látogatóit beöltöztetik majd teljes védőfelszerelésbe, amíg ki nem fogynak a védőruhákból.

Még csak most adják ki

Közben Gazgóczi Erzsébet, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs szerdai tájékoztatóján azt monda, hogy még érvényben van a látogatási tilalom.

Úgy fogalmazott, hogy az ünnepek közeledtével, az idősek lelki egészségének megőrzése érdekében megteremtik annak a lehetőségét, hogy az idősek és hozzátartozóik kapcsolatot tarthassanak egymással. Az erről készülő határozatot a szociális intézmények a napokban megkapják.

Félreérthető ajánlásról ír a főpolgármester-helyettes

A tisztifőorvos által kiadott ajánlásról Gy. Németh Erzsébet budapesti főpolgármester-helyettes is írt a közösségi oldalán.

"Müller Cecília kiadott egy ajánlást, hogy oldják fel a tilalmat. Ezt értette félre a sajtó, és a teljes magyar közvélemény. Azért értették félre, mert félreérhető, mert előkészítetlen és átgondolatlan."

A főpolgármester-helyettes közölte, hogy a fővárosi idősotthonok betartják a hatályos járványvédelmi intézkedéseket. Egyetlen látogatót sem engedhetnek be.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG