Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szabad a vásár: szombattól felfüggesztik az idősek vásárlási idősávját


Felfüggesztik az idősek vásárlási sávját és rendőrségi akció indult a "vírustagadók" ellen. Ismét hatezer fölé emelkedett a napi fertőzésszám, meghalt 171 beteg. 7841 koronavírusos beteget ápolnak kórházban.

Szombattól bárki bármikor bárhová mehet vásárolni, a kormány felfüggeszti az időseknek kijelölt vásárlási számot. Az intézkedést a Kormányzati Tájékoztatási Központ jelentette be, az intézkedést érvénybe léptető rendelet megjelenését a Magyar Közlönyben még péntekre ígérte a közlemény.

Az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését a hazai kereskedelmi szervezetek kezdeményezték az ünnepi időszakra jellemző zsúfoltság csökkentésére. A javaslattal az Idősügyi Tanács is egyetértett. A maszkviselés kötelezettsége azonban továbbra is érvénybe van, figyelmeztet a hivatal.

185 ezer fölött az aktív fertőzöttek száma Magyarországon

6197 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az koronavírus-fertőzést, ezzel 271 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 171 beteg, így az elhunytak száma 6622 főre emelkedett. A gyógyultak száma 78 700 fő, az aktív fertőzöttek száma 185 878. Az aktív fertőzöttek 19%-a, az elhunytak 21%-a, a gyógyultak 23%-a budapesti. 7841 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 610-en vannak lélegeztetőgépen.

93 feljelentés egy nap alatt a maszkviselés hiánya miatt

A rendőrök szerdán 221 esetben azért léptek fel, mert közterületen, nyilvános helyen nem tartották be a maszkviselési kötelezettséget. Közülük 38 embert figyelmeztettek, 89 helyszíni bírságot szabtak ki, 93 esetben szabálysértési feljelentést tettek.

Szerdán a tömegközlekedési eszközökön és a megállóhelyeken nyolc, üzletekben és bevásárlóközpontokban 17 ember ellen intézkedtek a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.

A budapesti rendőrök egy vegyeskereskedés hétnapos bezárásáról döntöttek szerdán, mert a bolt tulajdonosa az ellenőrzéskor nem megfelelően viselt maszkot, mondta Gál Kristóf, Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy ilyen közigazgatási intézkedésre 97 üzlet, létesítmény, szolgáltatási hely esetében került sor a kormányrendelet hatályba lépése óta.

Elkezdték kipostázni a regisztrációs íveket az oltáshoz

A nyugdíjasok számára ma kezdi kézbesíteni a posta azt a levelet, amelyben Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket a regisztráció lehetőségéről. A nyugdíjasok a levélhez mellékelt adatlap kitöltésével és visszaküldésével is jelezhetik igényüket a koronavírus elleni oltásra.

A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. Ha meglesz a megfelelő és a hatóságok által engedélyezett vakcina, akkor a védőoltások beadása az Oltási terv szerv zajlik majd, elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók, erre a célra már kijelölték azt a 25 kórházat, ahol majd megtörténhet az egészségügyi dolgozók védőoltása.

Őrizetbe vette a rendőrség Doktor Gődényt

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda több hete eljárást indított egyes vírustagadó, vírus-szkeptikus személyekkel szemben, és pénteken négy olyan személyhez köthető helyszínen tartottak házkutatást, akik "a vírusszkeptikus tartalmak hangadói". A rendőrség az eljárást rémhírterjesztés miatt folytatja, de felmerül a hatósági rendelkezés elleni uszítás büntette is.

A Gál Kristóf által meg nem nevezett vírusszkeptikus hangadók egyike vélhetően Gődény György, ugyanis Facebook-oldalán a magát Doktor Gődénynek nevező férfi felesége azt írta: "hajnalban megszálltak bennünket, majd házkutatás és lefoglalás után Gyurit elvitték a magukat ’nemzetinek’ mondó nyomozóiroda emberei".

Németország szigorítana, de a tartományok vonakodnak

Új járványügyi intézkedésekről fog dönteni vasárnap Angela Merkel német kancellár és a 16 német tartomány vezetője, jelentette be Baden-Württemberg kormánya. Horst Seehofer belügyminiszter eközben azt nyilatkozta a Spiegelnek, hogy csak akkor van esély a járvány megfékezésére Németországban, ha az eddigi részleges helyett szigorú lezárásokat vezetnek be minél hamarabb az országban.

Az országban problémát jelent, hogy a szövetség tartományoknak önálló döntési joga van a járványügyi intézkedésekben, tehát a szövetségi állam nem tudja kényszeríteni őket a szigorúbb lezárások bevezetésére. A legtöbb tartomány azt szeretné, ha karácsonyig maradnának az enyhébb intézkedések, de a szakértők szerint azonnal szigorítani kéne.

Javasolta a Pfizer-vakcina engedélyezését a gyógyszerügyi hatóság az USA-ban

Az Egyesült Államok gyógyszer- és élelmiszerügyi hatósága csütörtökön úgy döntött, hogy javasolják a Pfizer és a BioNTech oltóanyagának az engedélyezését az országban. Az Egyesült Királyság egészségügyi felügyelete arra figyelmeztet, hogy azok az emberek, akiknél már fordult elő súlyos allergiás reakció, jobban teszik, ha nem adatják be maguknak a Pfizer és a BioNTech védőoltását.Kanada, Bahrein és az Egyesült Királyság után az Egyesült Államok a negyedik ország lesz ahol engedélyezik a vakcinát.

A britek figyelmeztetése után Anthony Fauci az Egyesült Államok vezető virológusa azt mondta: „Ha a gyógyszer- és élelmiszerügyi felügyelet azt mondja, hogy az oltószer biztonságos és hatékony, akkor megígérem, hogy magamnak is beadatom és a családtagjaimnak is ajánlani fogom, hogy tegyenek így”.

A napokban ismét rekordot döntött a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma az Egyesült Államokban, egyetlen nap alatt 3 100 halottat jelentettek az amerikaiak, így arra számítanak, hogy a vakcina hamar megkapja az engedélyt.

Készült a Guardian és a Spiegel tudósítása alapján.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG